James Cameron az esőerdőbe vonul

2011. április 14. csütörtök - 19:02 / Kriston László
  •    

Az Avatár második részének forgatása előtt a világhírű rendező az amazonasi esőerdőbe kívánja utaztatni szereplőgárdáját, hogy ők is ihletet merítsenek a környezettudatos elveket hirdető filmhez. A kapzsiság és a természetszeretet, az ipari civilizáció és az ökoszisztéma ellentétes értékeit kihangsúlyozó film 55 éves alkotója immár egy éve kampányol egy brazíliai vízerőmű megépítése ellen.

A Terminator és A mélység titka rendezője az AFP ügynökségnek nemrég elmondta, szeretné, ha színészei is megihletődnének a helyszíntől és a bennszülött törzsek természetközeli életmódjától, mivel "az Avatar az esőerdőről szól és őshonos lakóiról. A színészek megtanulhatnánk, mit jelent a dzsungelben élni". Erről a rendező maga némi fogalmat alkothatott, amikor egy éve egy törzsi gyűlésen a közeli fa lombkoronájából mérgeskígyó zuhant le oda, ahol néhány másodperccel korábban Cameron felesége állt (a jószágot megölték). Cameron állítólag nem ijedt meg. Amikor viszont a törzsfőnökök arról beszéltek neki, hogy készek meghalni a vízerőmű építése elleni tiltakozásban, könnyek öntötték el a szemét.

Az Oscar díjas Cameron nemrég a 2. Fenntarthatósági Fórumon vett részt a brazíliai Manausban, melyen a kaliforniai klímavédelmi törvénycsomag propagálója, Arnold Schwarzenegger korábbi kormányzó és Bill Clinton volt amerikai elnök is felszólaltak. Az ex-gubernátor -aki visszatér a filmszakmába- a Twitteren is beszámolt útjáról és közzétett egy képet, melyen Cameronnal látható a repülőgépen. (Korábban együtt készítették a Terminátor-filmeket.)  Cameron tavaly Al Gore-ral együtt vett részt a kongresszuson.

Újabb nagyszabású természetfilmek
Európában több új filmprojektet szentelnek a természet szépségének: a mozikban forgalmazott, Oscar-jelölt dokumentumfilm, a Vándormadarak (2001) rendezői, Jacques Perrin és Jacques Cluzaud Oceans címmel kezdenek nagyszabású tévésorozat forgatásába, jelentették be az alkotók múlt héten a tévés szakma cannes-i vásárán, a MIP TV-n.
Eközben a BBC Earth és a Sir Richard Branson vállalatcsoportjába tartozó Virgin Oceanic Expedition összefogott, hogy új expedíciókra induljanak, melyekből tévés programok és filmek születnek majd.

A minden életforma mögötti energia és spiritusz egységét, s szentségét hirdető film 237 millió dollárból készült és világszerte 2,78 milliárd(!) dollárt keresett a moziforgalmazásban, amivel minden idők egyik legsikeresebb filmalkotása lett – Cameron másik kasszasikere, a Titanic (1997) 1,84 milliárd dollárt termelt annak idején a filmszínházaiban.

Az Avatar 2. 2014-ben, az Avatar 3. 2015-ben kerül a mozikba. A két filmet egyszerre forgatják majd.

Nem vizet prédikál

Cameron egyébként életmódjában is igyekszik zöld lenni: Santa Barbara-i házát nap- és szélenergiából látják el árammal, feleségével együtt hibridautóval közlekedik, kertjükben pedig organikus módon termesztik a növényeket.

A rendező tavaly Washingtonban is megfordult, részt vett egy klíma-tüntetésen, és lobbizni próbált a Capitoliumban az ökológiai érdekekért. Segítségét kínálta fel Lisa Jacksonnak, a Környezetvédelmi Hatóság (EPA) vezetőjének, valamint a tavalyi klímatörvény-tervezetet benyújtó John Kerrynek és Lindsay Grahamnek – a törvénytervezet azóta elbukott a Szenátusban.

Az Avatar sikere után a rendező emailek és megkeresések tömegét kapta zöld civil szervezetektől, mindegyik személyes megjelenésre kérte fel a saját rendezvényén, illetve ügyében.

Ökológiára tanítja a világot

Cameron elvitte Schwarzeneggert az Amazon folyóba torkolló Xingu folyóhoz, ahol felszólaltak a Belo Monte-nál tervezett 11 milliárd(!) dolláros vízerőmű építése ellen, mely a világ harmadik legnagyobb ilyen jellegű infrastruktúrája lenne – feltéve, ha a zöldek nyomása ellenére megépül (az engedélyt mindenesetre tavaly megkapta az illetékes hatóságoktól).

 A caiapo törzs tagjává választotta Cameront, és a törzsfőnök a "Krapremp-ti" nevet adta neki, ami annyit tesz: "a dzsungel barátja". A rendező úgy tervezi következő filmje egyik karakterét így fogja elnevezni. Majd hozzátette, ha előbb találkozott volna e törzzsel, még jobbra sikeredett volna az Avatar első része.

Nem ez az első alkalom, hogy a filmrendező ide látogatott és magára hívja a média figyelmét a folyók megbolygatása elleni küzdelmében. 2010 áprilisában a brazil fővárosban, tüntetett az indiánokkal a tervezett vízerőmű ellen a Bányászati és Energia Minisztérium előtt. A sajtónak hangsúlyozta, az esőerdő védelméért folyó küzdelem hasonlít az Avatar történetéhez.

A környezeti pusztítás mellett 40 000 ember lakhelyét és megélhetését tenné tönkre a projekt, melyek több száz négyzetkilométeres övezetben kerülnének víz alá az Amazonas folyó mentén. Az ilyen méretű vízerőművek ugyanis nagy területek elárasztását igénylik. Az ügy több országban, így például Kínában is szimpatizánsokra talált, ahol a folyók gátakkal való megakasztása egész falvak, közösségek kilakoltatásával járt.

Tavaly áprilisban a New York Times fotót is közölt Cameronról, amelyen farmerben, törzsi fejdíszben és festékkel bemázolt arccal volt látható a bennszülöttek körében. A napilap szerint 13 törzsből mintegy 70 bennszülöttek gyűlt össze, többen távoli tájakról csónakkal behajózva, hogy három napos gyűlést tartsanak, melyen Cameron is résztvett – három testőr társaságában. A bennszülöttek többsége sosem látott filmet. Cameron hát levetítette nekik DVD-n az Avatart.

A brazíliai esőerdők a Föld tüdejeként szolgálnak: széndioxid-megkötő erejük fontos eszköz a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Az itt folyó favágás pedig nagy légszennyező: Brazília emissziójának 75 %-át a kivágott fákból a légkörbe visszaszálló széndioxid okozza, illetva fák elégetése vagy rothadása.

A zöldek úgy vélik, a vízerőműből generált energia nem az átlagfogyasztót szolgálja majd, hanem a nagy bányavállalatokat.

Fox-birodalom: kettős vállalati érdek
Cameront megkérdezték arról, szerinte az Avatárt finanszírozó és gyártó Fox stúdió tulajdonosa, a konzervatív Rupert Murdoch hogyan viszonyul a klímaváltozás problematikájához. A rendező szomorúan hárította el a kérdést, mondván, a médiamogul nyilván örül a film fenomenális anyagi sikerének, de egyben ő az, akinek Fox News csatornáján éghajlatváltozást tagadó szónokok hirdetik a nézeteiket, mint például a hírhedt Glenn Beck. Cameron szerint a News Corp. és vezetője sajnálatos módon afféle semleges Svájcnak tekinti magát klímaügyben.
A rendező az amerikai társadalomról és közvéleményről sem volt túl jó véleménnyel: ironikusnak, vagy inkább visszatetszőnek tartja, hogy a közönséget megérintette ugyan filmje üzenete, de a közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak nem hiszik el, hogy a klímaváltozás valós folyamat. 2008-ban a megkérdezetteknek csak a fele vélte az éghajlatváltozást valódi és ember által okozott jelenségnek. Cameron a jobb oldali, republikánus erők és olajcégek által finanszírozott propagandagépezetet hibáztatja ezért a közvélekedésért.