A földgáz lenne a békítés eszköze?

2015. január 31. szombat - 10:01 / klímablog
  •    

A tenger alól kinyert földgáz szolgál békítő, modern kori babérlevélként a világ egyes részein. A súrlódások elkerülése végett Izrael az amerikaiakat használja a földgáz értékesítőjeként. Egyiptom, Jordánia és a Palesztin Állam lehetnek a potenciális vevők.

Izrael fennhatósága alatti vizeken áll a 3,5 milliárd dollárból felépült Tamar földgázkitermelő állomás, mely a tenger alól nyeri ki a sokat érő fosszilis energiahordozót. Az üzemeltetők persze óvatosak: olykor riadót fújnak, ha az izraeli haditengerészet a távolban füstöt észlel. Talán rakétára utalhat, amit a gázai partokról lőhetett ki a Hamász – a New York Times újságírója szemtanúja volt egy ilyen ok nélküli vészriadónak. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a kút vagy a földgázfeldolgozó üzem Asdód városában vonzó célpont a Hamásznak, hiszen a földgáz óriásit robban. A telep melletti utca aszfaltján állítólag látható is lyuk, amit becsapódó rakéta ütött.

Az amerikai napilap szerint az energia-bumm mozgatója nem a krónikusan energiaszegény Egyiptom, nem Jordánia, még csak nem is Izrael. Hanem egy texasi cég, a houstoni Noble Energy, mely a földgázkutat üzemelteti és egy másik földgázmezőt is feltár a közelben. A texasiak arra is gondolnak, hogy tankhajókat szereznének be, s a földgáz cseppfolyósításával a globális piac számára is elérhetővé tennék az izraeli földgázt. Ez azonban költséges megoldás.

A tulajdonképpeni kereskedelem még nem indult el, a jövendőbeli ügyleteket a texasi cég tárgyalja le, kiiktatva a kényes szituációt, hogy az arab államok izraeli állampolgárokkal üljenek le egy asztalhoz – ennek ténye ugyanis nem biztos, hogy elnyerné az otthoni szavazok tetszését. (A potenciális vevő jordániai kormány ezért kifejezetten amerikai céggel akart szerződni, nem izraeli partnerekkel.)

kép: freeimages.com

Ez a felállás a Fehér Ház támogatását is élvezi. Sőt tulajdonképpen az Obama-adminisztráció hozta tető alá a projektet. Hillary Clinton 2011-ben beszélt Abdullah jordán királynak az izraeli gáz megvételének lehetőségéről, a következő évben pedig az amerikai Belügyminisztérium egyik energiaügyi diplomatája hozta össze a Noble Energy-t és a jordán illetékeseket. Obamáék úgy érzik, a földgázkereskedelem segít csendesíteni a térségben uralkodó feszültséget, mivel a vásárlóknak érdeke a béke, hogy továbbra is üzleti kapcsolatban maradhassanak Izraellel. A Noble Energy egyébként megfordult már geopolitikai gócpontokon, feltárt készleteket a Falkland-szigeteken és Nicaraguában is. Izraelben a ’90-es évek óta fúrat.

A földgáz jól jött Izraelnek, ahol jól ismert vicc, hogy Mózes vajon miért követte azt az isteni útmutatást, hogy az ígéret földjét pont ott találja meg, ahol nincsenek fosszilis energiahordozók, míg az arab-térség más pontjai köztudottan bővelkednek olajban. Egy izraeli cég, a Dorad Energy 1,3 milliárd dolláros beruházással kutat épített Askelón közelében és egy átlagos napon az outputja képes fedezni Izrael energiaigényének 10 %-át. Becslések szerint 800 milliárd köbméter gázt találtak Izrael partjainál. Ez száz évig(!) elegendő lenne a 8 millió lakosú Izrael fogyasztásának kielégítésére.