Itt a 37 éves új-zélandi miniszterelnök zöld programja

2017. november 09. csütörtök - 19:05 / Kriston László
  •    

Jacinda Ardern a világ egyik legfiatalabb kormányfője. Pártja elkötelezett a klímapolitika céljainak érvényesítése iránt. Ambíciózus zöld tervekkel vág neki a kormányzásnak.

Amint arról beszámoltunk, Brazília gigantikus erdő(újra)telepítési programot indít az Amazonas esőerdőben. 2023-ig 30 000, 2030-ig 12 millió hektárnyi területet ültetnek be fákkal. Új-Zéland sem adja lejjebb.

Új-Zéland még többet ültet

Amint az az Associated Press tudósításából kiderült, az ország újonnan megválasztott kormánya elhatározta, hogy 100 millió fát ültet. Mindezt évente!

És ez még semmi. Az új államfő, a 37 éves Jacinda Ardern azt vette a fejébe, hogy évente megduplázza ezt a mennyiséget. Vagyis exponenciálisan fog nőni az elültetett fák mennyisége. Ardern szerint ez „abszolút megvalósítható”.

Jacinda Ardern 1980-ban született. (fotó: Wikipedia/Governor General honlapja)

Jacinda Ardern 1980-ban született.
Fotó: Wikipedia/Governor General honlapja

A hatalomra került munkáspárt ellenzéki pártokkal egyeztetett programjának részét képezik még a következő célkitűzések:

  • A megújuló energiák részesedésének 100 százalékra növelése az energiamixben 2035-re. Ezt a napenergiahasználat felpörgetésével kívánják elérni. Iskolák tetejére telepítenének napkollektorokat. (Már jelenleg is 85 százalékos a megújulók aránya, főként a vízerőműveknek, a geotermális és szélerőműveknek köszönhetően.)
  • Megtiltani külföldieknek, hogy már létező házakat vásároljanak. (Vagyis vélhetően új építkezéseknél rúghatnak csak labdába.)
  • Közpénzből bicikliutak építése és a vasúthálózat fejlesztése.
  • Az állam használatában lévő autóflotta zöldítése legkésőbb 2027-ig.
  • 2050-re karbonsemlegessé tenni Új-Zélandot.

(WEF, AP)