Istent és az olajérdekeket szolgálná miniszterként Sarah Palin

2015. szeptember 12. szombat - 10:01 / klímablog
  •    

Donald Trump azt nyilatkozta, hogy szívesen foglalkoztatna Sarah Palinhez hasonló erős női személyiséget a kabinetjében, ha megválasztják amerikai elnöknek. A CNN megkérdezte Palint, melyik tárcát érezné testhez állónak.

John McCain 2008-as kampányának alelnök-jelöltje, azt válaszolta, hogy energiaügyi miniszter lenne szívesen. “Olaj, gáz és az ásványok olyan dolgok, amiket Isten bőségesen adott nekünk a világnak e szegletében, hogy az emberi faj használja őket, ahelyett hogy barátságtalan külföldi államok erőforrásait importálnánk – az Energiaügyi Minisztérium vezetőjeként megszüntetném ezt.”

McCain kampányában éppúgy fontos szerepet kapott az “energiafüggetlenség” gondolata és jelszava 2008-ban, mint Obamáéban.

Sarah Palin
(fotó: wikipédia)

Palin retorikája természetesen félrevezető, sőt akár veszélyes is lehet: hiszen ha Istent hozzuk be a képbe, akkor az is kétségtelen, hogy adott nekünk szelet, folyókat és napot is, amik mint megújuló energiafajták szintúgy elláthatnak minket – anélkül, hogy a jelenlegi mértékben szennyeznénk tovább a Föld légkörét.

Mennyire zöld valójában a leendő amerikai elnök?
A klímaváltozás tényét és a zöld retorikát természetesen Hillary Clinton is hangoztatja, de az olajhomokbányászat végtermékét exportáló Keystone-olajvezetéket még nem ítélte el. Vajon politikai érdekei állnak hallgatása hátterében?

“Több kontrollt adnék a tagállamoknak a földjeik használata felett és hogy ez miként hat a helyi lakosságra,” tette hozzá Palin a CNN hírtelevízió műsorában. Ez annyit tesz, hogy a tagállamok kormányzói és képviselő testülete döntenének arról, hol és milyen mértékben akarnak engedélyt adni fosszilis cégeknek a föld alatt lapuló erőforrások kitermelésre. Ebből azonban féktelen fosszilis-boom keletkezhet.

Mivel az USA hozzáállása kulcsfontosságú a globális klímaegyezmény tető alá hozásában, Palin mondatai a Pandora szelencéjét nyithatják fel. “Olyasvalakire lenne szükség ebben a minisztériumban, aki fejlesztéspárti” mondta Palin, ami esetében valószínűleg azt jelenti, kitermeléspárti.

Az is érdekes megjegyzés a részéről, hogy “ideiglenes állásként” vállalná el a posztot, hogy aztán átadja olyannak, aki “ért az energiához”. Vagyis először végigverekedné a kongresszuson az olajvállalatoknak kedvező új törvényeket, majd lelépne, technokrata vezetőre hagyva a posztot.