Inkább a húsról mondunk le, mint a benzines kocsinkról

2018. április 13. péntek - 19:01 / Kriston László
 •    

Többen lettek vegetáriánusok, hogy így enyhítsék fogyasztásuk környezeti terhelését, mint amennyien hajlandók voltak lemondani arról, hogy saját személygépkocsival közlekedjenek – derült ki egy angliai vizsgálatból.

Kutatók az Egyesült Királyságban nézték meg, hányan hagytak fel a húsevéssel ökológiai okokból, vagyis azzal a tudatos szándékkal, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat, tudván, hogy az állattenyésztésnek óriási a karbonvonzata. A szarvasmarhák nagy mennyiségű ürüléket produkálnak, és kérődznek is. Mindez metánkibocsátást jelent, takarmányuk termesztése, a húsipari gyártás, a szállítás mind erősen szennyező tevékenységek. A hús előállítása a teljes üvegházgáz-kibocsátás 20 százalékáért felel. Szakértők szerint, ha mindenki vegán étrendre váltana, azzal a felére lehetne csökkenteni az élelmiszer-előállítással kapcsolatos emissziót.

Kép: SXC

Kép: SXC

Inkább a zöldségek, mint a tömegközlekedés?

A szigetországban a lakosság 7 százaléka tartja magát vegánnak – vagyis a tejtermékektől is tartózkodik –, 14 százalék pedig vegetáriánus környezetvédelmi megfontolásokból. Azonban azok száma, akik hibridautókat szereztek be, hogy így csökkentsék ökológiai lábnyomukat mindössze 800 ezer, vagyis a népesség 4 százalékát teszik ki, és 2 százalék az elektromos autókkal közlekedők aránya. Az autóvezető polgárok 16 százaléka véli úgy, hogy két éven belül áttér valamilyen „zöldebb” autóra. Ha ez megtörténik, akkor a „zöld” autók száma 8 millióra nőhet Angliában. Tíz éven belül ezek adhatják az új járművásárlások nagy részét.

Hetesi Zsolt: lehetünk karbonsemlegesek!
A fizikus és fenntarthatósági kutató Hetesi Zsolt saját farmján gyakorolja a karbonsemlegességet. Vallja, hogy az általa is használt mezőgazdasági módszerrel meg tudnánk kötni a civilizációnk által a légkörbe juttatott üvegházgázokat.

Ha a briteknek választaniuk kellene, hogy vegetáriánussá válnak, vagy megválnának autójuktól, a hús nélküli étrend győzne. Kicsit kevesebb, mint 18 százalék válaszolta azt, hogy lemondana az autójáról, és tömegközlekedésre váltana, míg 47 százalék módosítaná inkább az étrendjét, csak hogy továbbra is élvezhesse a saját autóval való közlekedés kényelmét.

A comparethemarket.com vizsgálatának magyarázata rámutatott, hogy egy többgyermekes családnál nehéz elvárni a szülőktől, hogy autó nélkül navigálják a családtagok életét, főleg ha még a felnőttek karrierje is utazással jár.

Attenboroughra hallgatnak

A britek 64 százaléka változtatott már a fogyasztásán valamilyen módon a környezetvédelem fontosságát felismerve. Amikor Sir David Attenborough emberközelbe hozta a tengerek plasztikszennyezésének problémáját tévéműsoraiban, az hatott a brit társadalomra, a polgárok 47 százaléka felhagyott azzal, hogy műanyag szatyrokat használjon. A következő környezettudatos magatartásról számoltak be a megkérdezettek:

 • 68 százalék szelektíven gyűjt hulladékot
 • 64 százalék tudatosabb a háztartási hulladék kezelésében
 • 53 százalék inkább zuhanyozik, mint fürdik, hogy kevesebb vizet használjon
 • 50 százalék felhagyott az egyszer használatos, eldobható műanyag csomagolás használatával
 • 48 százalék energiatakarékossá tette otthonát
 • 47 százalékk már nem használ műanyag szatyrokat
 • 43 százalék LED-világítást használ otthon
 • 43 százalék újra használható vizes- vagy kávéspoharat használ
 • 40 százalék komposztálja a szerves hulladékot
 • 39 százalék ritkábban vesz új mobiltelefont, illetve cseréli le a régit újra.

(Sustainable Brands)

Ezért nem lesz több a gabona
Eddig többnyire társadalmi és gazdasági tényezőkkel magyarázták, hogy egyes gabonafélék, kiemelten az árpa, a búza, a kukorica és a rozs termésátlagai miért stagnálnak az egész régióban, így Magyarországon is. Két magyar kutató elemzése szerint a korábbinál magasabb átlaghőmérsékleteknek jelentős szerepük van e negatív folyamatokban.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor