Ingyenes ivókutak = kevesebb hulladék

2017. december 23. szombat - 10:01 / Kriston László
  •    

A nagy múltú londoni piac, ahol júniusban terrortámadás történt, betiltja a biológiailag le nem bomló plasztikcsomagolások és az egyszeri használat után eldobható műanyag italos dobozok árusítását nemcsak az árusainál, de a piac szélén levő kávézókban is. Ingyenes vízkutakat létesítenek a turisták és a vásárlók számára.

Londonban kontrollálhatatlanná vált az eldobható műanyag italos palackok forgalma, az angol szeméttelepek és szemétégetők roskadoznak tőlük, derült ki egy londoni környezetvédelmi bizottság jelentéséből. A testület azt javasolta a városvezetésnek, hogy vezessen be szelektív hulladékgazdálkodási rendszert a palackok visszagyűjtésére és ivókutak létesítését városszerte. A Borough Market több száz éves múltra tekint vissza, London prémium-kategóriás és magas árfekvésű ínyenc-turizmusának egyik központja.

Csak a perek segíthetnek a globális felmelegedés megfékezésében?
Zöld aktivisták perelték be Norvégia kormányát, amiért az északi-sarkkör érintetlenül területeire olajkutatási engedélyeket ad ki. A norvég alkotmánnyal és az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének ajánlásával támasztják meg keresetüket.

A 4763 négyzetméteres piac vezetése arra kényszeríti standdal rendelkező 114 árusát és a piac szélén lévő kávéházakat és pubokat is, hogy biológiaiag lebomló műanyaggal oldják meg termékeik csomagolását, illetve ne árusítsanak eldobható műanyag palackokban italt. Hat hónapon belül akarják elérni mindezt, utána a műanyag ki lesz tiltva a piacról. A látogatók ellátása végett kutakat helyeznek ki a piac több pontján, melyekből ingyen lehet ivóvizet venni. A piac vezetőségének célja, hogy minden hulladéka újrahasznosítható legyen.

A The Guardian brit napilap közelmúltban végzett vizsgálatából kiderült:

  • Angliában naponta 38,5 millió műanyag italos palackot vásárolnak és ennek csak valamivel több mint a felét hasznosítják újra.
  • Naponta 16 millió darab eldobható plasztik italos palack kerül Angliai szeméttelepeire és szemétégetőibe, melyek már alig bírják a (túl)terhelést.

Ha a biológiailag nem lebomló műanyag az óceánokba kerül (mert az utcai csatornarendszeren át a folyókban végzi, onnan pedig a tengerekbe hömpölyög), ott 450 évbe telik, mire lebomlik.

Plasztikszemét a földi paradicsomban
Irdatlan méretűre pörgött fel a plasztiktermelés. Globálisan több műanyagot gyártottunk az elmúlt évtizedben, mint az elmúlt egy évszázadban összesen. Mi a megoldás? Banális a válasz: a visszagyűjtés és újrahasznosítás. Ha szemétként kikerül az óceánokba, szinte lehetetlen maradéktalanul begyűjteni.