Ingyenes az energiát termelő konditerem

2013. február 16. szombat - 10:01 / Kriston László
  •    

Új értelmet ad a bioenergia fogalmának az az angliai konditerem, ahol az eszközökön ”gyúró” vendégek minden egyes mozdulata energiát termel. Nemcsak a termek világítását látják el így, hanem a felesleget visszajuttatják az áramhálózatba.

Az észak-angliai Hullban átadott létesítményben valahányszor megmoccan egy sporteszköz a sportoló kliensek mozdulatainak köszönhetően, azzal villamosenergiát termel. A fitnesz központ 5000 fős közösséget szolgál ki. A fittségüket javító vendégek naponta egy kilowattnyi energiát ”mozognak össze”, derült ki a The Great Outdoor Gym Company adataiból.

A vállalkozás eddig 350 konditermet nyitott meg országszerte a helyi önkormányzatok pénzéből. Az állami finanszírozásnak köszönhetően a lakosok ingyen vehetik igénybe az edzőtermeket. Ám most első ízben adtak át olyan fitnesz központot, amely energiát termel, jelentette a CNN.

fotó: sxc

Hull konditerme jelenleg a világításához szükséges energiát képes megtermelni, ám idővel az energiafelesleget visszajuttatja majd a hálózatba. Ha divatba jön, a testmozgás új eszköze lehet az embernek abban, hogy csökkentse ökológiai lábnyomát.

Mennyibe került?
  • 100 000 dollárt emésztett fel a kivitelezés. Magyar pénzre átszámítva ez 21,63 millió forinttal egyenlő.
  • Tervbe vették, hogy egy olcsóbb, 32 000 dolláros (6.92 millió forintos) modellel is előrukkolnak, mely akár tehetősebb polgárok otthonaiban is elhelyezhető. Ez a konditerem a mobiltelefonok akkuját is feltöltené.