Így rúghatja fel a Párizsi Klímaegyezményt Donald Trump

2016. november 14. hétfő - 15:01 / KlimaBlogger
  •    

Összeesküvésnek tartja Donald Trump a klímaváltozást övező nézeteket és a klímatudományt. Még be sem iktatták, de máris gyors kibúvót keres a Párizsi Klímaegyezmény alól. Megkezdte a konzultációt szakértőkkel arról, hogyan lehetne valamilyen jogi kiskaput kihasználna azonnali hatállyal kihátrálni a megállapodás alól - amire már választási kampányában ígéretet tett.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint Donald Trump már megkezdte annak vizsgálatát, hogyan lehetne minél hamarabb kilépni a Párizsi Klímaegyezményből, árulta el egy neve elhallgatását kérő személy, aki a President-Elect -vagyis a megválasztott, de még be nem iktatott elnök- hatalomátvételt lebonyolító, úgynevezett “transition team”-jének tagja.

A Párizsi Klímaegyezmény szabályai szerint bármely tagországnak 3-4 évet kell várnia, míg kilép az emissziócsökkentési megállapodás hatálya alól. (Eddig a világsajtó 4 évet emlegetett, most már csak 3-4 évet…) Elemzők szerint ezt a kitételt nyilvánvalóan azért iktatták be a paktumba, hogy Trump esetleges megválasztása se állíthassa meg az üvegházgáz (ÜHG) kibocsátás csökkentésének globális menetét.

Trump azonban gyors jogi kibúvót keres, hogy ne kelljen 4 évet várnia Amerikának. Mivel évi 4%-os GDP-növekedést ígért kampányában -amit Warren Buffett is valószerűtlennek tart, idén 2%-kal nő az USA GDP-je-, Trumpnak irtó nagy szüksége van rá, hogy eltávolítson minden növekedést gátló elemet Amerika felvirágoztatása elől. Mivel kampányígérete volt az USA elszegényedett tagállamai felé, hogy életet lehel a halódó széniparba, a féktelen légszennyezés lehetőségének biztosítása az érdeke.

Trump a tiszta energiáknak is nevezett megújuló energiákról nem szónokolt kampánybeszédeiben, ahogy arról sem, hogy az amerikai gazdaság növekedése a dekarbonizációs fejlesztésekkel és beruházásokkal is lehetséges lenne.

Donald Trump (fotó: flickr/Matt Johnson)

Donald Trump
(fotó: flickr/Matt Johnson)

Csakhogy a szén árát az amerikai palagázmezők 2005 után történt fellendülése okozta: olyan mennyiségű készleteket tártak fel, hogy a gáz ma olcsóbb alternatívája a széntüzeléses fűtésnek és a széntüzeléses erőművek energiatermelésének. Ez olyan realitás, amin Trump sem módosíthat.

Trump a kampány hevében azt mondta, szeretné elmozdítani az USA-t az OPEC-olajtól való függőségből és új munkahelyeket teremteni a gáz- és széniparban, amire szerinte jó alap Amerika “50 000 milliárd dollár értékű, ki nem termelt palagáz, olaj- és földgáz-készlete, plusz a több száz évre elegendő tiszta szén-készletek” – fogalmazott Trump. A “tiszta szén” koncepciójáról itt olvashat.

A Párizsi Klímaegyezmény november 4-én pénteken, vagyis mindössze 4 nappal a keddi amerikai elnökválasztás előtt lépett életbe. Az egyezményt közel 200 állam együttműködésével hozták tető alá Párizsban 2015 decemberében. Eddig 109 ország törvényhozása ratifikálta, ezek a globális emisszió 76%-áért felelősek. Ebből 18% az Egyesült Államoké.

Hogyan érvénytelenítheti az USA emissziócsökkentési vállalásait?

  • Elnökként levelet küld az illetékeseknek arról, hogy az USA kilép az 1992-es kiotói egyezmény alól, mely a jelenlegi megállapodás elődje. Ezzel a húzással mindkét egyezményből kilépteti az USA-t egy év leforgása alatt.
  • Kiad egy elnöki határozatot, mely egész egyszerűen törli az USA aláírását a Párizsi Klímaegyezményből. (Azt John Kerry amerikai külügyminiszter unokájával az ölében írta alá.)

“Merem remélni, hogy az ilyesmi csak kampányígéret, hogy kielégítse azon választóit, akik nem értették meg, hogy a globális felmelegedés igenis valóság” – mondta Segolene Royal francia környezetvédelmi miniszter a klímaegyezményben résztvevő országok marokkói konferenciáján, mely november 11-18 között zajlik az észak-afrikai országban. De a Reuters értesülése szerint nagyon úgy tűnik, hogy Trump komolyan gondolta, amit mondott, és beváltani szándékozik ígéretét. Még olyasmit is mondott a kampány időszakában, hogy a klímaváltozást a kínaiak találták ki, hogy el tudják adni a sok (olcsó) napenergiás eszközüket a világpiacon.

Amerika-szerte tüntetések robbantak ki Trump megválasztásának hírére. A felvonuló transzparensei, táblái, rajzai gyakran tesznek említést arról, hogy Trump rossz hírt és rossz hatást jelent a bolygónknak. Időnként elég kreatív formában. (Ld. az alábbi fotót…)

Egy Trump-ellenes transzparens a Los Angeles-i tüntetésről (fotó: Facebook/Dave Vamos)

Egy Trump-ellenes transzparens a Los Angeles-i tüntetésről
(fotó: Facebook/Dave Vamos)

A marrakeshi konferencián Kína és az OPEC-országok újfent támogatásukat fejezték ki a klímaegyezmény iránt. “Politikánkra és tetteinkre nem lesz hatással az amerikai kormány”, mondta Csen Zsihua, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság tagja Marokkóban.

Forrás: Reuters, Time, Wall Street Journal

Kerry és Obama bekeményít
Az Obama-adminisztráció mindent megtesz, hogy az elnök mandátumából fennmaradó két hónapban hatályba lépjen az USA-ban a Párizsi Klímaegyezmény rá vonatkozó része, hangsúlyozta John Kerry Új-Zélandon, mielőtt Marrakesh felé vette volna az irányt, ahol részt vesz a klímaegyezmény országainak konferenciáján. Arra azonban nem tért ki, hogy ez pontosan mit is jelent. Kerry szerint “az eljövendő generációk” felé fűzi kötelesség Obama kabinetjét e kérdésben.
A Trump klímapolitikáját firtató kérdésere reagálva Kerry nem bocsátkozott jóslatokba arról, vajon az új elnök mit fog lépni a klímaegyezménnyel kapcsolatban. Kerry 2 napos utazást tett a Déli-sarkon, ahol helikopterről figyelte a Nyugat-Antarktiszi Jégtakaró olvadását. Klimatológusokkal is beszélt a sarkköri jég olvadásáról és a tengerszintemelkedésről.
Forrás: Reuters