Így is lehet: szénerőmű nélkül, oroszoktól függetlenül

2018. április 13. péntek - 20:07 / piacesprofit.hu
  •    

Finnország kormánya 2029-től megtiltja a szén felhasználását az energiatermelésben – de lehet, hogy ezt az intézkedést már korábban meghozzák. A lépés segíti a függetlenedést az orosz szénszállításoktól is.

 

Kimmo Tillikainen környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy a korábban tervezett 2030 helyett már 2029-től eltiltják a széntüzelésű erőművek működtetését.

Kép: SXC

Kép: SXC

Tillikainen, aki az ügy elkötelezett híve, felmérésre adott megbízást, hogy kiderítsék: nem lehetne-e már 2025-re kiszállni a szén-energiából.

14 ország tiltja be a szénerőműveket
A bonni klímakonferencián jött létre az új szénellenes szövetség, mely 2018-ra, a lengyelországi klímakonferenciára már 50 tagot szeretne számlálni. A csatlakozási feltétel: 2030 után nem lehet széntüzeléses erőművekkel energiát termelni.

Finnország elmaradt a többi skandináv országtól a környezettudatos energia-szerkezet kialakításában, még a szénerőművek adják a szükséglet 10 százalékát. A kormány lépése segíti az Oroszországtól való függetlenedést is: a szénerőművek szükségletének 66 százaléka onnan származik.

A finn energiaipar hevesen tiltakozott a kormány tervei ellen. Válaszul ígéretet kaptak: a cégek, amelyek korábban felhagynak a széntüzeléssel, kerek 90 millió eurós alapból kaphatnak támogatást megújuló energiaforrásokba való beruházáshoz.

(Forrás: Euractiv)

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor