Hiába a riasztó jelzések, tovább halunk a finomportól

2019. április 18. csütörtök - 18:05 / piacesprofit.hu
  •    

A járművek kipufogógázai által okozott finompor a legsúlyosabb veszély a légszennyezésben, Németországban átlagosan jó két évvel rövidíti meg az emberek életét. Ezért a hatóságok szigorúbb határértékeket követelnek.

A Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal – összhangban az Egészségügyi Világszervezet ajánkásaival – további lépéseket igényel a finompor-koncentráció csökkentése érdekében. A Leopoldina Tudományos Akadémia állásfoglalásában rámutatott: a járművek által kibocsátott nitrogénoxidoknál is sokkal súlyosabb veszélyt jelent a szennyezett finompor.

Kép:Wikipedia

Kép:Wikipedia

Az újabb kutatások szerint még kisebb koncentrációban is komolyan veszélyezteti az egészséget: keringési betegségekhez, tüdőrákhoz, cukorbetegséghez vezethet. Németországban ugyan általában megtartják a finompor-koncentráció mértékére irányuló előírásokat.

Fejlődési rendellenességeket okoz a gyerekekben a szennyezett levegő
Az emberiség 90 százaléka nap mint nap rossz minőségű levegőt lélegzik be. Évente mintegy 700 000 öt évnél fiatalabb gyerek hal meg emiatt. A fejlődésben lévő szervezetnek nagyobb károkat okoznak a levegőben lévő szennyező anyagok, mint a felnőttek testének.

A norma azonban kétszer annyit enged meg, mint amennyit az Egészségügyi Világszervezet elfogadhatónak tart. A Max Planck Intézet kutatásai azt mutatják, hogy a levegőbe jutó károsanyagok átlagosan 2.4 évvel rövidítik meg a németországi lakosság életét, emögött 20 százalékban a közlekedés áll, Az európai halandóság a finompor okozta ártalmak miatt 7 százalékkal nő.

(Forrás: Der Spiegel)