Hetesi Zsolt: “Hamarabb összeomolhat az emberi civilizáció, mint gondolnánk”

2018. január 26. péntek - 19:03 / piacesprofit.hu
  •    

A legnagyobb ketyegő bomba a szibériai fagyott talajban lapuló metánkészletek. Ha ez a talaj felolvad, a klímaváltozás felgyorsulhat, mert a metán jóval nagyobb üvegházhatású gáz, mint a széndioxid, figyelmeztet Hetesi Zsolt.

Hetesi Zsolt a Piac & Profit Fenntarthatósági Csúcsának kedvelt előadója. A Tolna megyében élő fizikus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója 2005 óta foglalkozik környezeti-energetikai és fenntarthatósággal kapcsolatos kutatásokkal.

Hetesi Zsolt fizikus - Kép: Fényes Gábor

Hetesi Zsolt fizikus – Kép: Fényes Gábor

A TEOL Tolnai Megyei Hírportálnak adott interjújában figyelmeztetett, hogy az emberi civilizáció hamarabb összeomolhat, mint ahogy azt gondoljuk. Főbb megállapításai a következők:

  • A tengerek hidegebb részein óriási metánmennyiség rejlik, ha a víz 10-12 Celsius-fokra melegszik, ez is kiszabadul (metánhidrátból szétbomlik metánná és vízzé).
  • Lehet, hogy már 2050 előtt is bekövetkezik a klímapolitikában emlegetett 1-2 Celsius-fokos felmelegedés. Korábban ezt még 2100-ra jósolták. Hetesi szerint a 2 Celsius-fokos felmelegedés 2030-ra is bekövetkezhet.
  • A hazai időjárás várható változásáról is beszél.
  • Ha a legrosszabb szcenáriók válnak valóra (4-5 Celsius-fokos felmelegedés), a ma ismert hazai mezőgazdasági termelés ellehetetlenül, gyökeres változásokra lesz szükség.
  • A talajmegújító gazdálkodással több évet nyerhetnénk, mert lassíthatnánk a klímaváltozást és dolgozhatnánk a klímabarát technológiák elterjesztésén.

Az interjút itt olvashatják.