Három földrészen dermeszti a gazdaságot a hideg

2010. január 15. péntek - 12:14 / klímablog
  •    

Decemberben és januárban rekord-hidegeket mértek Európában, Amerikában és Ázsiában. A január eleji zordjárás idő tovább növelte a szállítmányozás lassulásából származó veszteségeket, s fokozta a mezőgazdaságban és az infrastruktúrában karácsony előtt keletkezett károkat. Még a kellemes klímájú Floridában is fagypontot ért el a hőmérséklet.

A hideghullám, amely az egy hete történt hóolvadás óta már kevésbé érezhető Magyarországon, Európa számos részén okozott nagy felfordulást január első felében. A zord levegő még a múlt hónapban érkezett: decemberben 18-án vonatszerelvények ragadtak a Franciaországot és Angliát összekötő „csalagútba". A  hideg okozta a technikai malőrt. Az Eurostar azóta menetrend szerinti járatainak felét üzemelteti. A S.N.C.F. francia vasúti társaság 400 ablakot kényszerült kicserélni szerelvényein, mert megsérültek a süvítő expresszvonatoknak csapódó jégdaraboktól.

Hárommilliárd eurót veszít a német gazdaság

A fagypont alatti hőmérsékletek és a bőséges havazás januárban is időlegesen megbénította a felszíni és a légiközlekedést. Lengyelországban 100 ezer lakásban volt áramkimaradás, Spanyolországban száz országút zárult el Madrid közelében. Franciaországot harminc centis hó lepte be, amire 1990 óta nem volt példa. Angliában tizennégy éve nem volt ilyen hűvös decemberben, és a január sem hoz más eredményt. A brit tájakon most is vastagon áll a hó, Japánban ma csak néhány vonat tudott elindulni a két-három méteres hóréteg miatt.

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara vezető közgazdásza, Volker Treier úgy vélte, legalább hárommilliárd euróra rúgnak a januári hidegből eredő károk, amit főleg az építőipar szenved el, és még ezt a becslést is visszafogottnak tekinti.

Tömeges halpusztulás Floridában

Fagyos narancsok a fán, jégbe burkolt eper a talajon. Így néz ki a csendélet a floridai farmokon, az Egyesült Államok mezőgazdaságának egyik központjában, ahol nulla Celsius fok körüli hőmérsékleteket mértek. Olyan hideget, amelyről senki sem gondolta a helyiek közül, hogy egy nap megéli. Nemcsak a növényekre, de az állatállományra is nagy csapás a téli zimankó. Beszámolók szerint a trópusi halfajták -az afrikai sügér, a márványrák, a színjátszó dánió- egyedei a meleget keresve igyekeznek a víz mélyére merülni, mégis milliószámra múlnak ki Floria vizeiben.

A megszokott hőmérsékleti körülmények között a Sunshinte State-nek nevezett állam szolgáltatja az USA trópusi halszükségletének felét, amellyel 45 millió dolláros forgalmat generál (a másik ötven százalékot az ázsiai import adja). Az amerikai részvétel könnyen egynegyedre csökkenhet: a floridai telepek a halak felének kimúlásától tartanak a szokatlan hideg miatt.