Három éve nem nő az energiatermelés okozta szennyezés

2017. március 31. péntek - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

Az örvendetes trend hátterében egyrészt a megújulók térnyerése, másrészt a széntüzelésű erőművek kéményeire helyezett karbonmegkötő berendezések állnak.

2016 már a harmadik év volt, hogy az energiatermelés üvegházgáz-kibocsátás nem nőtt globálisan, derült ki a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szokásos éves összesítéséből.

Az energiaszektor 32,1 gigatonna légszennyező gáz kibocsátásáért volt felelős, ami nagyjából azonos a 2015-es, sőt a 2014-es volumennel. Holott a világgazdaság 2016-ban 3,1%-kal nőtt, vagyis a nagyobb értékteremtéshez szükséges energiát kevesebb energiával oldottuk meg. Az üvegházgáz (ÜHG) -kibocsátás csökkent az USA-ban (3%-kal) és Kínában is (1%-kal, miközben a gazdaság 6,7%-kal bővült), abban a két államban, mely a világ legnagyobb energiafelhasználójának és légszennyezőjének számít. Európában az emisszió változatlan maradt.

A rossz hír az, hogy az ezeken a helyeken mérséklődő légszennyezés arra volt jó, hogy ellensúlyozza a világ más tájain növekvő emissziót.

üvegházhatású gázok emissziója gyorsítja a globális felmelegedést

Kép: Pixabay

Reményteli amerikai trend

Az Egyesült Államokban 1992 óta nem volt ilyen alacsony az ÜHG-kibocsátás. Ez annak köszönhető, hogy egyre több erőmű gázüzemű és mind több széntüzelésű erőművet váltanak ki megújulókkal. 2016 volt az első év, amikor az USA több energiát állított elő gázüzemű létesítményekkel -a forrás leginkább palagáz-, mint széntüzelésű erőművekkel. (A palagáztól mindenütt félnek, és nem is ok nélkül.)

És itt jön az egész kedvező trend fonákja: ez az emissziócsökkenés sem elegendő ahhoz, hogy 2 Celsius foknál fékezzük meg a globális felmelegedést. (A párizsi klímaegyezmény az emissziócsökkentéssel azt a célt tűzte ki, hogy “jóval” 2 Celsius fok alatt állítják meg a felmelegedést.) Ehhez a gazdaság radikálisabb dekarbonizációja szükséges és kevesebb ÜHG-pöfékelés.

Forrás: Reuters