Hajléktalanok helyén laknak a Szilícium-völgyi guruk

2015. november 07. szombat - 10:01 / klímablog
  •    

A Szilícium-völgyben sem fenékig tejfel az élet. A jól kereső mérnökök és programozók kénytelenek 14 négyzetméteres konténereket bérelni, annyira nagy a lakáshiány San Franciscóban és környékén.

Ha egy iparág szárnyalása folytán egy metropoliszt eláraszt a friss, fizetőképes munkaerő, felmennek az albérletek árai. Az őslakos bérlők ilyenkor a peremkerületekbe vagy a szomszédos városokba szorulnak ki, mert a főbérlők a jobban fizető kuncsaftoknak adják ki lakásaikat, házaikat. Láttunk ilyesmit már New Yorkban és Londonban is. A szomszédos településekről vagy Brooklynból, Queens-ből járnak be dolgozni a régi belvárosiak, mert már nem tudják megengedni maguknak a magas árakat. Így történt most San Franciscóban is a technológiai cégek szárnyalása miatt.

San Francisco esetében a szomszédos Oakland lett az elvándorlás célpontja. De ott is akkora a kereslet és oly kicsi a kínálat, hogy a technológiai startupok temérdek dolgozója már konténereket kénytelenek bérelni, hogy fedél legyen a fejük felett. Ezekből viszont a hajléktalanok szorultak ki.

Oakland ipari negyedében 20%-kal emelkedett a lakásbérleti díj az elmúlt évben, számolt be a trendről a The New York Times. Fiatal technológiai alkalmazottak kibéreltek egy raktárépületet és létrehozták a Konténertópiát (Containertopia). Ez a dobozolt lakáshelyzet megvalósult utópiája.

Itt élnek magánéletet kedvenc alkalmazásaink informatikusai.
(fotók: youtube & faircompanies.com)

A konténerek mindössze 14,8 négyzetméteresek, vagyis tulajdonképpen egyszobás minigarzonokban kell éldegélniük az informatikusoknak. Egy ilyen lakóhelyért 600 dollárt, azaz 169 300 forintot kell fizetni havonta. A konténer persze módosítható egyéni igények szerint, üvegablak helyezhető rá, elektromos hálózat köthető be, WC és zuhanyzó építhető bele. Ezek persze mind pluszköltséget jelentenek.

A projekt kiötlői Luke Iseman (32) és Heather Stewart (30) eleinte társadalmi kísérletnek szánták a dolgot, aztán jöttek csak rá, hogy a piaci helyzet (túl nagy kereslet, szűkös kínálat) is igényli ezt a megoldást. Amikor Luke és Heather egy pár voltak, ők is ilyen konténerbe költöztek, maguk mögött hagyva drága belvárosi otthonukat.

Az ötlet ragályos, Gregory Kloehn a Containertopia mellett felhúzott egy hasonló “falut”, csak éppen a Containertopia helyéről kiszorult hajléktalanoknak, akik 2,1 méter hosszú boxokban laknak itt. Ők persze nem fizetnek lakbért. (Oaklandnak 3000 hajléktalan polgára van, San Franciscóban 6700 a hajléktalanok száma.) A konténerlakások divatja egyébként egy ideje már dívik Amerikában. Természetesen nyaralókként, illetve telekre helyezett ingatlanként szokták alkalmazni ezt a megoldást. A konténer tehát kertes házként funkcionál.