Hagyjátok békén a GMO-t

2016. július 29. péntek - 19:31 / KlimaBlogger
  •    

Több mint 100 Nobel díjas tudós fordult a Greenpeace felé, azt indítványozva, hogy a zöld szervezet hagyjon fel a génmódosított növények elleni kampányával, mert a tudományos konszenzus az, hogy termesztésük javára válhat a világközösségnek.

A tudósok azt bizonygatták a környezetvédő aktivistáknak, hogy a génmódosított növények biztonságosak és profitálhat belőlük a társadalom. A biotechnológiai módosítások létjogosultsága mellett kiálló tudósok sajtótájékoztatón jelentették be álláspontjukat a kérdésben és hangsúlyozták, a génmódosított rizs például hatékony eszköz az A-vitaminhiány legyőzésében, ami több súlyos betegséget okoz a fejlődő országokban.

A tudósok különösen a GMO-s “arany rizs” fontosságát emelték ki, mely bétakarotint tartalmaz, ami nem található meg bőséges mennyiségben a természetben. A tudősok fontosnak tartják, hogy a Greenpeace megváltoztatta nézeteit az ügyben, mert azzal befolyásolhatna más nem kormányzati, aktivista szervezeteket.

Mi tagadás, fiatalos szlenget használ a néni... (fotó: flickr)

Mi tagadás, fiatalos szlenget használ a néni…
(fotó: flickr)

A Greenpeace fő ellenérve az, hogy a GMO-rizs “megfertőzheti” a nem génmódosított rizst és megnehezíti a gazdáknak azt, hogy természetes riszt termesszenek. A Greenpeace szívesen látna olyan projekteket, amik nem génmódosított élelmiszernövényekkel javítanák a szegény országok élelmezését és a szegény sorban élő emberek tápanyaghiányának megoldását.

A Greenpeace felhívta rá a figyelmet, hogy a sajtótájékoztató minden bizonnyal politikai célokat szolgál. A tudósok ugyanis Washingtonban rendezték az eseményt, éppen egy héttel azelőtt, hogy a politikusok szavazni fognak a GMO-termékek címkézését szabályozó törvényről, mely akár érvénytelenítheti Vermont állam GMO-címkézésről szóló törvényét.

Az EU nem tudja, betiltsa-e a génszerkesztést
Állat- és növényfajtákat módosítanak a tudósok génszerkesztéssel. Brüsszel 2015 decemberében és idén márciusban is elnapolta a döntést, hogy engedélyezze-e a génszerkesztő technológiával létrehozott új fajtákat. Egyesek Washington lobbierejét látják a dologban.