Geotermikus erőművet építenek Mosonmagyaróváron

2018. március 10. szombat - 09:34 / piacesprofit.hu
  •    

Hárommilliárd forintból építenek geotermikus erőművet Mosonmagyaróváron, amely Varga Mihály szerint a megújuló energia használatának egy olyan újabb állomása lesz, amely a további fejlesztésekhez is mintaként szolgálhat majd.

Hárommilliárd forintból építenek geotermikus erőművet Mosonmagyaróvár dél-nyugati részében. A Geotherm Hungary Kft. július 7-én kötötte meg a kivitelezési szerződést a budapesti kivitelezővel, a Drem Innovációs és Tanácsadó Kft-vel, a kivitelezésért és a működtetésért 3 milliárdot fizetnek.Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken elmondta, a beruházásra a kormány további 2,1 milliárd forintot ad.

Varga Mihály kiemelte, hogy a geotermikus energia használatának bővítése több szempontból is fontos Magyarország számára: emeli az energiaellátás biztonságát, csökkenti az importfüggőséget, hozzájárul az energiaárak mérsékléséhez és javítja az ország helyzetét környezetterhelés szempontjából.

Magyarország geotermikus gradiense másfélszerese a világénak, ami azt jelenti, hogy a kőzetek hőmérséklete a felszíntől távolodva húsz méterenként egy Celsius-fokkal nő, amely a nemzetgazdasági miniszter szerint Európában ez olyan egyedülálló adottság, amivel élni kell.