Gazdáktól is vásárol biomasszát a pélcsi erőmű

2012. augusztus 09. csütörtök - 13:12 / piacesprofit.hu
  •    

Ősszel kezdi működését a pécsi Pannonpower biomassza tüzelésű erőműve, ami a térség gazdáinak is kedvezhet, hiszen a kazánok az energianövények mellett búza- és kukoricaszárral, és lekaszált növényekkel is fűthetők - írja a Zöld8.

 

Kép:PParchív
Kép:PParchív

Egy 2011-ben készült felmérése szerint Pécs száz kilométeres körzetében összesen mintegy hétmillió tonna mezőgazdasági melléktermék keletkezik évente – ekkora mennyiségből harminc évig tudnák üzemeltetni a pécsi erőmű új biomassza blokkját (a beruházásról itt olvashat bővebben). A cég évente mintegy 3,5 milliárd forintot költ majd a tüzelőanyag beszerzésére. Alapanyagból nincs hiány, így az új kazán tüzelőanyagát kizárólag a környékről szerzi be a cég.
– Az új kazán működése a bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékek eltüzelésére optimalizált. Ez azt jelenti, hogy tüzelőanyaga lehet az energianád mellett többek között a búza, árpa, kukorica vagy éppen a napraforgó szára, de az árkok, útszélek gondozásából származó bálázott fűféléket is fogadni tudjuk majd – tudta meg a lap Marton Ferenctől, a Pannonpower Holding Zrt. kommunikációs vezetőjétől.

Gyakorlatilag nem szennyez
Az új blokk (amely a pécsi távfűtési rendszer mintegy kétharmadát látja majd el) széndioxid-semleges technológiát képvisel, hiszen a felhasznált mezőgazdasági melléktermékekből az égetés során csupán annyi széndioxid szabadul fel, amennyit a növény a növekedése során előzőleg megkötött. – Az így levegőbe kerülő gázt pedig a következő évi termés újra megköti, ami azt jelenti, hogy a biomassza-tüzelés révén úgy tudunk energiát előállítani, hogy azzal nem juttatunk többlet széndioxidot a légkörbe – magyarázta a kommunikációs vezető.

Arról, hogy a cég pontosan mekkora összeget fizet a gazdáknak, nincs pontos tájékoztatás, ám annyit elárultak: szerintük jó üzletet kínálnak. 
– A bálákért fizetett összeg nemcsak a bálázás, a kazal-kialakítás és a raktározás költségét fedezi, hanem az erőműbe szállításét is. Úgy ítéljük meg, hogy a felkínált felvásárlási ár versenyképes, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egyre többen szeretnének a beszállítóink közé tartozni – fogalmazott Marton.

Mint elmondta, az új blokk üzemeltetéséhez szükséges évi mintegy 240 ezer tonna mezőgazdasági melléktermék szállítására vonatkozó beszállítói szerződések túlnyomó részére már rákerült az aláírás. Néhány ezer tonna szállítására azonban van még lehetőség, erre olyan gazdálkodók jelentkezését várják, akik évente legkevesebb kétezer tonna tüzelőanyag beszállítását vállalják.