Gáz: Irán bejelentkezett importőrnek

2009. január 25. vasárnap - 11:22 / MTI
  •    

Egyedül is képes lenne megtölteni a Nabucco-vezetéket Irán, ha a projektben részt vevő cégek kiépítik az ehhez szükséges infrastruktúrát - mondta Ali Reza Irvas iráni nagykövet az MTI-nek. A diplomáciai képviselő szerint jelenleg az amerikai nyomásgyakorlás miatt nem tárgyalnak velük az európaiak a gázprojektről.

Irán 28 billió köbméternyi gázkészletével a világ második legnagyobb gázlelőhelye. Az ország egyedül is képes lenne ellátni az évi 31 milliárd köbméter gáz szállítására tervezett Nabucco-vezetéket – hangsúlyozta Ali Reza Irvas az MTI-nek nyilatkozva. Hozzátette: a gázmezők kiaknázásához a vevők pénzügyi befektetése mellett technikai segítségre is szüksége lenne az országnak.

Amikor a Nabucco építése először felmerült, Iránt megbízható partnernek tekintették a gázszállításban, jelenleg politikai okok miatt nem számít az országra az Európai Unió – mutatott rá a diplomata. Véleménye szerint a Nabucco-projektben részt vevő országok – a gazdaságosság elvét félretéve – mellőznek egy megbízható, biztos támaszt jelentő gázexportőr országot és olyan államokkal kezdenek tárgyalni, amelyektől nem remélhetnek biztonságos gázellátást. Az Egyesült Államok ezeket az érveket mellőzve irányítja a projektet – tette hozzá arra a kérdésre, hogyan értékeli, hogy országa nem kapott meghívást a keddi budapesti Nabucco-csúcsra.

Az unió által szorgalmazott Nabucco, valamint az orosz Északi és Déli Áramlat sem lesz azonban elég ahhoz, hogy kielégítse az EU egyre növekvő gázigényét. 2030-ra évi hatszáz milliárd köbméter gázra lesz szüksége a közösségnek, így további források után kell majd néznie. Irán pedig az összeurópai igények 10-15 százalékát fedezni tudná – hangsúlyozta a nagykövet. Hozzátette: Iránt nem sürgeti az idő, a gáz ugyanis “nem romlik meg”.

Egyelőre tárgyalás nélkül

Arra a kérdésre, hogy a hivatalos kommunikáció ellenére az Európai Unió tárgyal-e Iránnal a Nabuccóról, Ali Reza Irvas azt mondta: mivel Irán megbízható gázexportőr, az európai országok “fél szemmel továbbra is így tekintenek rá”. Irán abban reménykedik, hogy a politikai viszályok elcsitulnak és érdemben lehet majd tárgyalni – fűzte hozzá. Közölte, országának hagyományosan jó kereskedelmi kapcsolatai vannak Európával, a kapcsolatok mostani befagyása nem elvi különbségek miatt következett be, hanem – ismételte meg – “az Egyesült Államok utasítására”.

Iránhoz egyelőre nem érkezett komoly felkérés és ajánlat eddig, ezért nem is tudják megmondani, hogy milyen konkrét feltételekkel tudna gázt adni az ország a Nabucco-vezetékbe – mondta a nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy ha a Nabucco-projekt résztvevői utólag mégis bevonnák Iránt, de ezt a politikai-kulturális nyitáshoz kötnék, a teheráni vezetés hajlandó lenne-e az Európa számára fontosabb értékeket magáévá tenni, Ali Reza Irvas azt mondta: Irán nem akarja meghatározni, milyen legyen a nyugati kultúra, de nem engedi, hogy olyan értékékeket kényszerítsenek rá, amelyek nem egyeznek a sajátjaival.