Futurisztikus okosvárost építene a legnagyobb szilícium-völgyi startup

2016. július 23. szombat - 10:01 / KlimaBlogger
  •    

Az Y Combinator nevű cég projektjének híre úgy szivárgott ki, hogy blogposztjukban álláshirdetést tettek közzé. A világ legokosabb városát szeretnék megtervezni.

A kezdeményezést “research projectnek” nevezik, vagyis színtisztán elméleti, kutatói megmozdulásnak. Az Y Combinator fejesei olyan embert keresnek, akik “erős érdeklődéssel és merész ötletekkel” rendelkeznek és konyítanak az építészethez, az ökológiához, a gazdasághoz, a technológiához, a várostervezéshez és “ennél jóval többhöz”.

A jelenlegi népesedési és elvándorlási trendek egyértelműen afelé mutatnak, hogy a népek egyre inkább metropoliszokba tendálnak. Az ENSZ Világegészségügyi Szervezete, a WHO kivetítése szerint 2014-ben a világ népességének 54 %-a élt városokban -és azok elővárosaiban-, 2050-ra viszont már több mint 66 % lesz városlakó. (1960-ban ez az arány még csak 34 % volt.)

A fotók nem az Y Combinator tervei közül valók. Csak illusztrációk. De kellőképp futurisztikusak. (képek: Flickr)

A fotók nem az Y Combinator tervei közül valók. Csak illusztrációk. De kellőképp futurisztikusak.
(képek: Flickr)

Világos, hogy csak az energiatakarékos, okosmérőkkel felszerelt és más technológiai értelemben is okos városok képesek minimalizálni az erőforrások használatát – így csökkenthető a környezetterhelés, a bioszféra értékeinek kizsákmányolása. (Hiszen egyre az évben egyre korábbi hónapra tolódik az a nap, amelytől kezdve ökológiai lábnyomunk túlterjeszkedik az elérhető ökológiai készleteket. E nap után nem egy bolygó erőforrásait éljük fel, hanem kettő vagy akár kettő és fél bolygónyi erőforrást használjuk fel 12 hónap alatt. Ez annyit tesz, hogy fajpusztulás és az ökoszisztémák károsítása révén egzisztálunk planétánkon.)

A városzöldítő ötletekkel az élet is élhetőbb lesz a városokban.

“Mi minden embernek akarunk építeni városokat – technológiai és nem technológiai embereknek egyaránt”, fogalmazott Adora Cheung és Sam Altman. Nem takargatták, hogy a kísérlet szent grálja tulajdonképpen az, megtalálni annak módját, miként lehet árban “megengedhetővé” tenni a lakhatást.

Fontos újítás, hogy a két vállalkozó teljesen transzparens módon viszik: az eredményket, javaslatokat

Így is lehet

Találkozik a régmúlt és a jövő

Vannak szkeptikusok, akik a kezdeményezést a Szilícium-völgy megalomániájának újabb jeleként könyvelték el, mintha a technológia a megoldás lehetne mindenre.

A Google anyavállalata, az Alphabet is hasonló várostervezési projektre tett homályos célzásokat a sajtóban. Az amerikai Közlekedési Minisztériummal együttműködésben 50 millió dolláros versenyt indított Smart Cities néven. Ezen azonban a városok nevezhettek be megvalósításra váró okos megoldásokkal, melyek a közlekedést forradalmasítanák. (A versenyt az Ohio-állambeli Columbus nyerte.)

Forrás: Business Insider

Egy nap 2036-ban
Húsz éven belül életünket alapvetően átalakítja majd a technológiai fejlődés: hogy milyen alaposan, azt csak akkor értjük meg, ha belepillantunk a húsz évvel későbbi jövőbe. Huber Krisztián, az Okos Jövő Innovációs Klaszter társelnökének segítségével belepillantunk a jósgömbbe.