Fukusima helyett: napenergiát a Holdról

2013. december 02. hétfő - 19:41 / klímablog
  •    

Egy japán vállalat azt találta ki, szolárenergia-farmot létesít a Holdon, hogy így fedezze a szigetország energiaigényét, miután bezárták utolsó működő atomreaktorukat is. Az atomerőművek állandó veszélynek voltak kitéve Japánban, ahol rendszeresek a földrengések egy közelben meghúzódó tektonikus törésvonal miatt.

402 kilométer széles lenne az a sáv, amit a Hold felszínén létesítenének napenergia befogására, adta hírül a The Telegraph brit napilap. A szolárfarm 13 ezer terrawatt kapacitású lenne, és a Luna Ring (Holdgyűrű) névre hallgatna. A Hold egyenlítői övezetében állítanák fel, ahol állandó jelleggel érnék a napsugarak.

A Shimizu mérnökei rámutattak, a világ egyik legnagyobb energiafalója, az USA például mindössze 4100 terrawattnyi napenergiát hasznosított 2011-ben. A kinyert napenergiát a Földön lévő „fogadóállomásokra” továbbítanák „lézeres vagy mikrohullámú sugárzással”. A tokiói Shimizu Corp. úgy véli, a beruházás koncepciója hosszú távon megoldást jelenthetne az emberiség energiaproblémáira.

Arról nem szól a fáma, hogy ez vajon mennyire gazdaságos megoldás, illetve hogy a végfelhasználónak mennyibe is kerülne a napenergiából nyert villamos energia, állami támogatással vagy anélkül. A Shimizu vezetői elhárították azokat a kérdéseket, amelyek a beruházás teljes költségvetésére vonatkoztak. (Mindenképpen olcsóbb lenne, mint még egy fukusimai katasztrófa.)

A vállalat szerint 2035-ben már javában folyhatna az építkezés. A kivitelezést robotgépek végeznék, amelyek a talaj megmozgatására, ásására is képesek lennének. Ez újabb forrást jelenthetne a Föld-lakók számára, mégpedig ásványi kincseket, amiket éppenséggel a szolárcellákba is be lehetne építeni.

A kész szolárfarm 10 940 négyzetkilométeren terülne el. A Shimizu a fukusimai katasztrófa előtt vetette fel a napenergiás Hold-erőmű ötletét.

A szökőártól a Holdig
A fukusimai atomerőművet 2011 márciusában érte üzemzavar és meghibásodás, amikor a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg az országot, amit aztán szökőár (angolul tsunami) követett. Japán 2012 szeptemberében zárta be utolsó működő atomreaktorát. Az energiaipari vállalatok most azzal küszködnek, hogyan elégítsék ki a lakosság és az ipar energiaigényeit.