Franciaország várja a Trump által üldözötteket

2017. május 09. kedd - 10:50 / KlimaBlogger
  •    

Franciaország új elnöke meghívta a klímatudósokat és az ökológiai technológiák fejlesztőit, hogy dolgozzanak Franciaországban, ha Trumptól nem kapnak pénzt a programjaikra. Alighanem új markáns, hangadó alakot kapott a nemzetközi klímapolitika Macron személyében.

A frissen megválasztott 39 éves Emmanuel Macron Franciaország legfiatalabb elnöke. Korábban befektetési bankárként is dolgozott és pénzügyminiszter is volt, de soha nem indult még politikai tisztségért folyó választáson.

A kampány alatt közzétett egy videóüzenetet, amelyben az USA-ban pillanatnyilag legalábbis bizonytalan helyzetben lévő, klímavédelemben dolgozó szakemberekhez fordult. Ebben egyrészt lehengerlő, hogy angolul beszél -nem igazán dívik ott ez az államférfiak körében (sem)-, az ő talán viccesen franciás akcentusával, de profi nyelvtudással; másrészt annak a jelentősége sem lebecsülendő, hogy nyílt támadás nélkül, de nagyon elegánsan beleszúrja a tőrt Trumpba és a klímaszkepticizmusába.

A dolog előzménye, hogy Trump már elnökválasztási kampányában vígan lobogtatta klímaszkeptikus meggyőződését, s amint elfoglalta az elnöki széket, alaposan visszafogta a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) klimakutatását, feketelistázni kezdte az állami alkalmazású klimatológusokat, amire azok tudományos adatok elmentésével reagáltak. (Az amerikai elnök egyébként várhatóan a héten dönt arról, hogy kilépteti-e országát a párizsi klímaegyezményből.)

Klímakérdések a kampányában

Kampánya során Macron nem tette meg a környezetvédelmi kérdéseket programja központi részének. Annyit azért tudni, hogy

  • 2022-re bezárna mindent széntüzelésű erőművet
    2022-re megduplázná a megújuló energia-kapacitást
  • 2030-ra 100 euróra emelné az ÜHG-emisszió tonnánkénti árát
  • uniós szintű szankciókkal sújtaná azokat az országokat, melyek nem felelnek meg az EU környezetvédelmi előírásainak, ezzel Trump Amerikájára és a brexitelő Angliára is nyomást gyakorolhatna, elejét véve, hogy Angliában gyengüljenek a környezetvédelmi előírások a EU-ból való kilépés után.

Esélyek

Győzelmét egyes elemzők nem is annyira a saját politikai népszerűségének a számlájára írták, hanem annak, hogy jobban utálták Marine Le Pent és pártját. Vagyis a kisebbik rosszat választották.

Mivel Macron tavaly alapította meg a pártját, az En Marche!-t, a jövő havi parlamenti választásokon a jelöltjeinek is meg kell győzniük a szavazókat arról, hogy életképes alternatívát jelentenek Le Penék mellett. Ha az En Marche! képviselői nem tudják megismételni Macron sikerét, az meggátolhatná Macron ideáinak keresztülvitelét. A legutóbbi közvéleménykutatás szerint valószínű, hogy Macronék 249-286 helyet szereznek a Nemzetgyűlésben, ami kevesebb, mint a többséghez szükséges 289 pozíció.

Szimatot fogott: a klímatudatosság menővé teszi. (fotó: Flickr/Jeso Coneiro)

Szimatot fogott: a klímatudatosság menővé teszi.
(fotó: Flickr/Jeso Coneiro)

A videoüzenet

Végül álljon itt Macron videoüzenetének teljes szövege magyar fordításban:

“Hello mindenkinek. Íme üzenetem az amerikai kutatóknak, vállalkozóknak, akik a klímaváltozáson dolgoznak. Múlt szombaton meghívtalak titeket, hogy gyertek Franciaországba, és csatlakozzatok itt európai és francia kutatókhoz a klímaváltozáson való munkában. Mert itt szívesen látunk benneteket. Tudom, hogy az elnökötök veszélybe sodorta a költségvetéseiteket, a programjaitok, mert nagyon kételkedik a klímaváltozásban. Nekem nincs kétségem a klímaváltozás léte és afelől, hogy milyen elkötelezettnek kell lennünk e kérdésben.

Úgyhogy két üzenetem van. Az egyik a francia és európai kutatóknak. Megőrizzük büdzséinket, megerősítjük befektetéseinket, állami és magán befektetéseinket, hogy még többet tudjunk tenni és felgyorsíthassuk vállalásaink teljesítését a párizsi klímakonferencia (COP21) elhatározásainak értelmében.

A második üzenet nektek szól, srácok. Kérlek bennetek, gyertek Franciaországba. Itt szívesen látunk titeket. Ez a ti országotok, mi szeretjük az innovációt. Innovatív embereket akarunk. Embereket akarunk, akik a klímaváltozáson, az energián, a megújulókon és az új technológiákon dolgoznak. Franciaország a ti országotok. Köszi.”

Frappáns és laza.

Forrás: Reuters, Daily Kos, climatechangnews.com