Folytatja a szénbányászat támogatását az EU?

2010. augusztus 06. péntek - 15:38 / klímablog
  •    

Magyarországon, Lengyelországban, Spanyolországban, Romániában, Németországban és Szlovákiában közel 3,2 milliárd eurónyi támogatást készült kiosztani idén a szénbányáknak az EU, jelentette a Reuters egy friss tervezetre hivatkozva. Az ezt övező kritikák miatt azonban elhalasztották a szubvenciók bejelentését.

A szénbányászatot illető támogatási rendszer idén jár le és a Reuters által megszellőztetett új verzió -mely 1965 óta hatodik alkalommal irányoz elő több éves szubvenciót a szektornak- csak fokozatosan venné le a kezét a fosszilis gazdaság alapvető iparágáról.

A tervezet szerint háromévente 25 százalékkal esne vissza a támogatás és 2022-re tűnne el végleg. A szubvencionálás folytatása melletti fő érv az, hogy a bezárni kényszerülő bányákból és erőművekből 100 000 munkanélküli lepné el az EU munkaerőpiacát. Ez főként a német Ruhr-vidéken, Spanyolország északnyugati részén és a romániai Jiu völgyben okozna bajokat. Joaquin Almunia versenyügyi biztosnak július 6-án kellett volna nyilvánosságra hoznia a tervezetet, ezt azonban elhalasztották, mert Connie Hedegaard és Janez Potocnik klímaügyi és környezetvédelmi biztosok kifogásolták a támogatási rendszer folytatását.

Környezetvédő csoportok, mint a World Wildlife Fund és a Greenpeace tiltakozóan megjegyezték, hogy a szénbányászat támogatása ellentmond a már vállalt uniós emisszió-csökkentési céloknak. A WWF szerint a tervezet egyetlen jó pontja, hogy nem tulajdonít stratégiai fontosságot a szénbányászatnak az Unió energiapolitikájában, "ám a 12 év indokolatlanul hosszú".

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Herman Van Rompuy az Európa Tanács elnöke júniusban levélben tettek ígéretet a G20-nagyhatalmak vezetőinek arra, hogy az EU "racionalizálja" a fosszilis energiákra vonatkozó támogatási rendszert. Úgy látszik, ezt gondolták racionalizációnak…