Vége lehet az utolsó érintetlen olajmezőnek is

2015. május 24. vasárnap - 10:01 / klímablog
  •    

Az Északi-sark a Föld utolsó nagy, feltáratlan olajmezője. 23 milliárd hordónyi kőolajkészletet rejt magában. Seattle kikötőjében nagyszabású demonstrációt tartottak aktivisták, tiltakozva a sarkköri olajkutatás újraindulása ellen. A tervek szerint a városban működne a Shell olajkutató egységének a főhadiszállása.

Tüntetők százai kajakokba és kis hajókba szállva eveztek a kikötőbe, hogy körülvegyék a Shell mozgó fúróállomását, mely kikötött Seattle-ben, jelentette a Reuters. (Egy másik Shell-hajó érkezése napokkal később várható.)

Az egybegyűltek több napos demonstrálás szándékával érkeztek, s akciójukat a szárazföldön és hullámokon egyaránt folytatni kívánják.

A hollywoodi operatőrök sem fényképezhették volna szebben
(fotók: www.shell.us)

A Mexikói-öböl sorsára juthat

A zöldek attól félnek, hogy a sarkköri fúrás ökológiai katasztrófához vezethet. Nézetük szerint a zord körülmények lehetetlenné teszik az olajkitermelést a sarkköri övezetben, s a technológia sincs még olyan fejlettségi fokon, hogy garantálni tudná a biztonságos üzemmódot.

A BP brit olajipari óriáscég egyik mélytengeri olajfúró platformja 2010. április 20-án süllyedt el Mexikói-öbölben. A tenger mélyén megsérült olajkutat csak augusztus 4-én sikerült eltömíteni, a 106 nap alatt mintegy 780 millió liter nyersolaj került a tengerbe. Ez volt az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája.

Az olajkatasztrófa okozta a Mexikói-öböl delfinpusztulását
A 2010-es olajkiömlés óta a partokon talált elhullott palackorrú delfinek közül sok szenvedett tüdő- és mellékvese-károsodást, mivel olajszennyezett vízben úszott. Az olajszennyezés krónikus mellékvese-problémákat idézett elő a delfineknél, ezért később kisebb eséllyel élték túl a hideget, a fertőzéseket és a bakteriális tüdőgyulladást. Az szennyezés miatt a vemhességgel is gondjaik lettek – írja az MTI.

Ha egy olyan olajszennyezés árasztaná el az Északi-sarkot, mint amilyen a Mexikói-öbölt a BP jóvoltából 2010-ben, az felmérhetetlenül nagy károkat okozna a jószerivel érintetlen ökoszisztémára és főleg a bálnapopulációra. A bálnavadászat a honos indián törzsek központi tevékenysége, egész kultúrájuk ekörül forog.

A Shell 2012-ben függesztette fel az olajkutatást az Északi-sarkon, miután számos technikai malőr nehezítette meg a munkálatokat.

A vállalat fúróhajója javítási munkálatokon esik át Seattle-ben, mielőtt visszatér az alaszkai fennhatóság alatt lévő Csukcsi-tengerbe.

A tervek szerint a városban működne a Shell olajkutató egységének a főhadiszállása.A dolog pikantériája, hogy Seattle az USA egyik legkörnyezettudatosabb városa, ahol a polgármester, Ed Murray és a város képviselő-testülete számos zöld kezdeményezést karolt fel úttörő módon.

Az amerikai Bureau of Ocean Energy Management feltételekhez kötve ugyan, de április végén engedélyt adott a Shellnek a sarkköri fúrásokfolytatására.

Romantikus naplemente… a fosszilis környezetszennyezés paradicsomában

Rossz ómen: a Kulluk fúróállomás esete

2012. decemberében a Kulluk fúróállomás megfeneklett az Északi-sarkon. Legénysége a Föld leghidegebb táján rekedt a Csukcsi-tengeren, mintegy 1600 kilométerre a civilizáció legközelebbi pontjától, Alaszkától.

A Shell mindössze 2 hónapja folytatott fúrásokat, mikor a gikszer bekövetkezett. A fúróhajó segítségére siető hajó tomboló viharok kellős közepébe került, s végül kénytelen volt sorsára hagyni a Kullukot. Ha a kapitány nem így dönt, azt kockáztatja, hogy 2 hajó tűnik el a semmiben.

Szerencsére a személyzetnek nem esett baja. A Kulluk legénységét végül helikopterekkel mentették ki. Mindegyik érintett ember levegőbe emelése veszélyes manőver volt.

Michael LeVine, az Oceana környezetvédő szervezet tanácsadója a The New York Times-nak korábban úgy nyilatkozott: a technológia még nem áll készen rá, hogy a sarkkörön biztonságosan lehessen kivitelezni az olajkitermelést.

Joe Nocera, a The New York Times publicistája rámutatott, hogy az amerikai földgáz boom és az alacsony olajárak miatt a sarkköri kitermelés jelenleg nem gazdaságos. Magyarán a lehetséges eredmény nem éri meg ezt az irdatlan kockázatot.
A Shell mégis kockáztatja a régió biztonságát és tisztaságát.

Sarkköri olaj = Moby Dick?
A Shell 6 milliárd dollárt költött az északi-sarki olajkutatás előkészítésére. Szakértők szerint a tervezés mégsem volt kellőképp széleskörű, s a vállalat abba bukott bele, hogy sok lépést meg akart spórolni, költségcsökkentést remélve ettől.
A partiőrség vizsgálata azzal a megállapítással zárult, hogy a biztonsági intézkedések a Kullukon nem voltak megfelelőek és számos “lehetséges jogsértést” talált.
Forrás: The New York Times