Fenyegető gázkartell

2008. október 22. szerda - 20:20 / MTI
  •    

Kedden jött létre megállapodás a gáz-OPEC létrehozásáról - jelentette be az iráni olajügyi miniszter. Az Uniónak nem tetszik a kezdeményezés.

Az Európai Bizottság erős bírálatát váltotta ki szerdán a földgáztermelő országok szándéka, hogy az OPEC-hez hasonló szervezetet hozzanak létre. Oroszország, Irán és Katar állapodott meg erről kedden. Az EU bizottsága még nem kapott értesítést a kartell létrejöttéről, ami, ha megtörténik, a 27 tagú uniót energiapolitikája módosítására fogja késztetni. Mint azt a bizottság energetikai szóvivője kifejtette, a bizottság elvben ellenzi a termékek értékesítésében a kartell létrehozását, és a petrolkémiai termékek sem képeznek kivételt ez alól.

Európa legnagyobb gázelosztó társaságai, az GDF Suez és az E.ON Ruhrgas nem tartja ennyire veszélyesnek a helyzetet, szerintük a földgáztermelők csak a párbeszéd fórumát akarják létrehozni. Kedden jött létre megállapodás a gáz-OPEC létrehozásáról – jelentette be az iráni olajügyi miniszter, miután megbeszélést folytatott katari kollégájával és az orosz Gazprom elnökével. Az iráni miniszter szerint igény volt egy ilyen kartell létrehozására, és most létrejött az egyezség annak felállításáról.

Oroszország, Irán és Katar sorrendben a világ első, második és harmadik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik a világon. A Gázexportáló Országok Fórumát először 2001-ben hívták össze,az informális csoport kartellé alakításának gondolatát az iráni vezetés vetette föl még tavaly januárban. Irán a kőolaj világpiaci árát jelentősen befolyásoló Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) mintájára szeretné felállítani a gáz-OPEC-et. (A pénteki OPEC üléstől jelentős kitermelés-korlátozást várnak az olajpiaci elemzők.)

Oroszország már korábban jelezte érdeklődését egy OPEC-hez hasonló gázkartell létrehozása iránt Iránnal, Katarral, Venezuelával, Nigériával, Algériával, Egyiptommal, Indonéziával és Líbiával. Európa gázszükségletének hozzávetőleg 30 százalékát szerzi be Oroszországból, és 10 százalékát Algériából.