Zöld megoldás: itt az “ügyvédszoftver”

2011. november 29. kedd - 17:22 / Kriston László
  •    

Minden vállalkozás, melynek működése évekre tekint vissza, irathalmazok tömkelegével rendelkezik. Még ha beszkennelve, digitális formában léteznek is ezek, egy-egy per vagy hatósági vizsgálat esetén a releváns szerződés vagy passzus megtalálása nem kis kihívás. Ebben segítenek új szoftverek, melyek elemzik a dokumentációt, s a múltbeli eseményeket, munkafolyamatokat.

Az ügyvédi órabérek tetemes részét az eset tanulmányozására, a háttértörténet rekonstruálására fizetik ki. A mesterséges intelligencia fejlődése révén az új szoftverek nemcsak keresőszavakkal fésülik át az iratok és emailek garmadáját, hanem elemezni is képesek azokat – nagyságrendekkel olcsóbban és gyorsabban, mint az emberi munkaerő.

Az USA-ban nemrég egy cég 1,5 millió darab iratot "nézetett át" az "ügyvédszoftverrel", s a művelet százezer dollárjában (18,7 millió forint) került az új eszközzel, ügyvédbojtárokkal ez lényegesen nagyobb pénzt emésztene fel és az analizálás is elhúzódott volna.

Az "e-felfedezésre" specializált szoftverek némelyike célirányos keresőszavak híján is elő tud bányászni a szövegrengetegből üzleti koncepciókat és jogi formulákat. Ilyen megoldást kínál a Szilikon-völgyben lévő Clearwell. Ha például az ember beírja, hogy klímaváltozás, a program nemcsak az e kifejezést tartalmazó dokumentumokat detektálja, hanem fogalom-társítással releváns szavakra is rátalál (pl. "melegedő óceánok", "aszály" vagy "viharok"). Ez még a nyelvi alapú keresés eredménye. A "társadalmi analizálás" ennél tovább megy, az agy magasabb gondolati és elemző funkcióit is utánozza: a banki és könyvelési döntések meghozatalára is készítettek már szoftvereket.

A keresőszavakon túl

Az ugyancsak Szilikon-völgyben működő Cataphora szoftvercég -keresőszavakat nélkülöző- termékei hasznos eszközök arra, hogy azonosítsák hol és mikor történt simliskedés a cégen belül, osztottak-e meg bizalmas üzleti információt illetéktelen személlyel. Kimutatják az üzletfelek közötti interakciók szabályszerűségeit, visszatérő mintáit, és a sms-eket, emaileket, chateléseket elemezve vizuálisan (táblázatban, halmazokban, grafikonokon) vázolnak fel egész eseménysorozatokat, s a szereplőik viszonyrendszerét. Mi több, kimutatják azokat a visszás eseteket, ahol az egyik fél megpróbált elrejteni valamit: ezek olyan pillanatok, ahol a "szó elszáll, az írás megmarad" jegyében az alkalmazott élőbeszédre váltott, hogy ne rögzüljön adathordozókon a mondandója. És ha ez nem elég, a kommunikációban használt nyelvezet finom módosulásait is képes érzékelni a szoftver – ide tartoznak a célzások, s a hirtelen informálisabb vagy hivatalosabb nyelvezetre történő váltás, írja a New York Times.

Az új szoftverek nem mindenhatók: fejlesztőik is beismerik, hogy az elemzés eredményeként kiválasztott iratokat még mindig el kell olvastatni emberi szemekkel és agyakkal. Egy vegyipari perekre szakosodott ügyvéd azonban próbaképpen ráeresztette az új szoftvert azokra az anyagokra, amiket a csapata elemzett a 80-as, 90-es években: az adatbányász alkalmazottak annak idején csak 60 százalékát találták meg azoknak a témába vágó iratoknak, amikre a szoftver most néhány gombnyomásra rálelt.