Zöld lesz Zalaegerszeg

2012. január 20. péntek - 12:40 / klímablog/MTI
  •    

Az energiatakarékos lakópark helyét már kijelölték, a tervek is elkészültek, így Zalaegerszegen, Alsóerdő festői környezetében fél éven belül felépülhet az első energiatakarékos mintaház. Az épület energiafelhasználása minimális lesz, fűtését, hűtését alternatív energiával, földhő hasznosításával, napkollektorral oldják meg. Földgázra legfeljebb a főzéshez lesz majd szükség, de - ha a család úgy dönt - a gáztűzhelyet is felválthatja áramot használó készülék.

Az építtetők részéről egyre nagyobb igény merült fel energiatakarékos vagy passzívházak építésére – idézi fel a kezdeteket Bertók Sándor, Zalaegerszeg főépítésze. – Az engedélyeket azonban sorra el kellett utasítani, mert a város olyan pontjain terveztek alacsony energiafelhasználású épületeket, ahol lehetetlen volt beilleszteni az utcaképbe, és nem volt lehetőség kihasználni az előnyöket sem.

A főépítész szerint a passzívház ugyanis nemcsak arról szól, hogy a lakóépület alacsony energiafelhasználású legyen, hanem az egész környezetet tudatosan kell felépíteni; az alternatív energiafelhasználáshoz például kapcsolódhatna a víztisztítás, a hulladékfelhasználás vagy a közvilágítás más jellegű üzemeltetése is. A tervek megvalósításához álláspontja szerint azonban önkormányzati tulajdonú területre van szükség, mert így – ha nem is a város a beruházó – irányíthatnák a folyamatot, hogy a lakóparkban csak ilyen épületeket építsenek.

Az én házam, az én váram

Bertók Sándor szól arról is, hogy az Alsóerdő kirándulóhelyeivel, környezetével "belepasszol a tervekbe", ideális helyszíne lehet a környezettudatos lakótelepnek. (A múlt évben csaknem 160 millió forintot költött a közintézmények energiatakarékossági beruházásaira a gyulaházi önkormányzat.)

Az Alsóerdei úton, az önkormányzat területén kialakított üdülőkörzetben évek óta megállt a fejlődés, a cégeknek egyre kevesebb pénzük van vendégházak építésére – indokolja a döntést. – Az önkormányzat ezért két évvel ezelőtt módosította a rendezési tervet, feloldották a lakóházak építését érintő korlátozást. A főúttól 15-20 méteres védősávval elválasztott területen a víz- és szennyvízcsatorna is rendelkezésre áll. Csökkenti a költségeket, hogy a gázt sem kell bevezetni, mert nem lesz rá szükség, de az energiatakarékos lakóparkban akár az összegyűjtött esővizet is tudják majd hasznosítani.

A tervek szerint a háromhektáros területen a legkisebb telek alapterülete 1500 négyzetméter lesz, így tizennyolc, egyenként 120 négyzetméteres lakóház építésére van lehetőség. Az épületek azonos tervek alapján készülnek, de a családok igényeinek megfelelően fejleszthetők, bővíthetők, átalakíthatók lesznek. A tetőtérben három szobát lehet kialakítani, a 60 négyzetméteres földszinti részhez pedig épülhet garázs, gazdasági és gépészeti rész is. Az építészeti, alaprajzi kialakítással, a házak megfelelő tájolásával, a környezeti adottságok figyelembevételével, a falak, a tetők és a nyílászárók megfelelő hőszigetelésével csökkenthető az épület hővesztesége, így földhővel vagy napkollektorral megoldható a fűtés. A napkollektor például elektromos energiát is termel, így napsütéstől függően biztosítani tudja a melegvíz-igény 60-80 százalékát is. (Akkor tudunk igazán ésszerű döntéseket meghozni energetikai kérdésekben, ha a választást emberi léptékű, közérthető és összehasonlító számokra alapozzuk.)

Az energiatakarékos házakban a villamos energián kívül más energiára nincs szükség, gázra is csak legfeljebb főzéskor, következésképpen a fenntartási költség független az előre nem látható energiaráváltozásoktól is.

Passzívház vagy energiatakarékos épület?

Az energiatakarékos házak mellett egyre gyakrabban hallani a passzív házakról is. Mi az alapvető különbség a két típus között?- Az alapvető különbség az energiafogyasztásban van – hangzik a rövid válasz, majd magyarázatul Bertók Sándor kifejti, hogy a passzívházban szinte egyáltalán nincs szükség aktív fűtésre. Az éves fűtési igény 1,5 köbméter gázfogyasztásnak felel meg, míg az alacsony energiájú házaknál ez közel az ötszöröse, akár 7 köbméter is lehet. A passzív házat szinte "teljesen lezárják", az elhasznált levegőt például speciális szellőző rendszeren – hőcserélőn – keresztül cserélik friss levegőre. Gondos tervezéssel, épületszerkezetekkel, kitűnő nyílászárókkal minimalizálják a hőveszteséget, a világításból, a háztartási és technológiai berendezések hőleadásából származó belső hő nyereséget pedig maximalizálják. Az energiatakarékos házak építésénél viszont a hőveszteség mérséklése a cél, ami megfelelő építészeti, alaprajzi, energetikai kialakítással, a környezeti adottságok figyelembe vételével, "megfelelő" tájolással megoldható.

– Alsóerdőn energiatakarékos vagy a passzív házak épülnek?

– Az előtanulmányokból kiderült, hogy Zalaegerszegen az alacsony energiafelhasználású épületek lennének ideálisak. A passzívház nehezebben valósítható meg, kialakítása pedig annyi plusz költséget jelentene, ami nehezen térül meg – érvel a főépítész.

Húsz százalékkal drágább, de megtérül

– Eddig nem beszéltünk a költségekről. Mennyivel drágább egy energiatakarékos ház kivitelezése, mint egy "normál" házé?

– Az energiatakarékos házak felépítése átlagosan 20 százalékkal kerül többe, de a beruházás költsége az energiaárak emelkedésétől függően 10-12 év alatt megtérül – közli.

A konkrét költségekről elmondja, hogy egy 120 négyzetméteres energiatakarékos lakóépület kivitelezése 30 millió forintba kerül. A lakópark kialakításához, a 18 ház felépítéséhez több mint félmilliárd forintra lenne szükség, de a város ekkora összeget nem tud beruházni, ezért konzorciumi szerződést kell kötni a kivitelezővel. (Az energiaárak folyamatos emelkedése mindenkit előbb-utóbb belekényszerít a pénztárca kímélő, leginkább hatékony megoldások alkalmazására.)

A főépítész szerint jelenleg nehéz ennyi tőkével rendelkező építtetőt találni.

– Öt évvel ezelőtt a befektetők havonta 4-5 tervet nyújtottak be a tervtanácshoz, most kéthavonta érkezik egy-egy építési terv – tárja fel. – Hiányzik az alaptőke, a bankoktól is egyre nehezebb feltételek mellett lehet hitelt felvenni. Leálltak az építkezések, a gazdasági válság miatt több konkrét építési terv is meghiúsult, egy lakóépület például kétharmados készültséggel áll már hónapok óta.

A nehézségek ellenére azonban befektetői támogatással fél éven belül felépül az első mintaház, majd fokozatosan, az igények szerint elkészülnek a többi lakóházak is, és megvalósulhat Zalaegerszegen az első energiatakarékos lakópark.