“Válság? Van komolyabb gondunk is!”

2009. február 24. kedd - 15:29 / MTI
  •    

A gazdasági válságnál is súlyosabb problémát jelent, hogy a túlnépesedett Föld teljes lakosságának nem lehet biztosítani a fejlett országokban eddig megszokott energiafelhasználást és életszínvonalat - mondta Haraszthy László környezetvédelmi és vízügyi szakállamtitkár kedden Budapesten, az "V. Hagyomány és természet" című konferencián tartott előadásában.

Haraszthy László kijelentette: a nyugati világ az elmúlt évtizedekben “brutálisabb gyarmatosítást hajtott végre, mint korábban bármelyik civilizáció”. A szakember szerint a “könnyű életet biztosító” fejlett országokban annyira “elharapódzott” az energiafelhasználás, hogy azt a bolygó tartalékai már nem bírják el. Ezzel szemben az afrikai államok lakosai átlagosan négyszázszor kevesebb energiát használnak, mint az Egyesült Államok állampolgárai.

Haraszthy László hangsúlyozta: a megújuló energiaforrások alkalmazásával is óvatosan kell bánni, hosszú távon szerinte ugyanis csak a napenergia jelenthet igazi alternatívát. Rámutatott: az olyan egyéb, ma még környezetbarátnak mondott megoldások – mint például a biomassza-égetés, vagy a víz- és szélerőművek alkalmazása – rendkívül sok “kapcsolt” károsanyag- kibocsátással járnak, illetve nem képesek globális mértékben kielégíteni az energiafogyasztást.