Túl szennyező a megújuló energia az Orbán-kormánynak

2015. január 12. hétfő - 09:20 / piacesprofit.hu
  •    

A kormányzat egy meglepő döntésével a szennyező kategóriába sorolta át a napelemeket, amelyekre így dupla annyi a tiszta energiát előállító rendszerekre kivetett környezetvédelmi termékdíj, mint a gépkocsi akkumulátorokra.

Kép: PP

Minden napelem után 114 Ft/kg környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni 2015. január 01.-et követően, mely mintegy 2000-2500 Ft-os modul áremelést jelent. A III. kategóriába, a “Jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolták a napelemeket, míg pl. az akkumulátorok csak a II. kategóriát a “Szennyező termék és anyagáramok” -ba sorolták így csak 57 Ft/kg a termékdíj.

A törvény szövege itt olvasható!

Az új szabályozás azért is érthetetlen, mert a napelemek átlagélettartama 35-40 év és teljes egészében újrahasznosíthatók, hiszen szilíciumból azaz a föld ötödik leggyakoribb eleméből és alumíniumból van a kerete. A napelemek működésük során CO2 kibocsájtást csökkentik, hiszen megújuló energiából, a nap energiájából állítják elő a villamosenergiát, kiváltva ezzel a hagyományos fosszilis és atomáramot, tehát semmiképpen sem nevezhetők környezetszennyezőnek – írta honlapján a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség.

A szervezet szakértői szerint azonban még mindig a legjobb befektetés a napelem, mivel hazánkban is évi 10 sazázalék a napelemes rendszerek hozama, annak ellenére, hogy az EU legmagasabb áfakulcsa terheli mind a napelemeket, mind a villamosenergiát és mégis a legalacsonyabb a villamosenergia tarifája.

A drasztikus mértékű környezetvédelmi termékdíj a 35.000-55.000 Ft+ÁFA összegű napelem modulokra rakodik rá, ez tovább rontja  az amúgy is hazánkban leghosszabb megtérülési időt. Ma már mintegy 700 vállalkozás több ezer munkatársa gyártja a napelemeket, tervezi, telepíti, üzemelteti a napelemes rendszereket. Jellemzően panelonként 5.000-10.000 Ft-os munkadíjért telepítik a vállalkozások a rendszereket így jelentős mértékben emelkednek a rendszerek díja.

Jön a művirágadó , de vissza is lehet igényelni
2015 januárjától jellemzően növekednek a termékdíjtételek, és új termékdíj-köteles termékek jelennek meg. Díjköteles lesz az irodai papír, a művirág, de a mosópor és a szappan is. Ám a cégek vissza is igényelhetik a termékdíjat – de nem minden esetben.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek