Törvénymódosítás: szabályozzák a földek haszonbérletét

2011. június 28. kedd - 08:59 / klímablog/MTI
  •    

Szabályozná a haszonbérletet, a családi gazdaság fogalmát és a pályázat nélküli földalapi földvásárlást is az a több földügyi törvényt módosító javaslat, amelyet az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága nyújtott be. A szöveg hozzáférhető a Parlament honlapján.

A tavaly szeptember óta működő Nemzeti Földalap csak versenyeztetéssel adhat el földet. A módosítás kiveszi az általános szabály alól például az állami cégeket, így az állami gazdaságok jogutódait is. 

A gyakorlat vetette fel azt a problémát, hogy a földalapi pályázat kijátszható azzal, hogy akinek a földre elővásárlási vagy előhaszonbérleti joga van, az nem pályázik, hanem a győztes pályázóval szemben él ezzel a jogával. Ezt zárja ki a módosítás.

Előnyben a családi gazdaságok

A földalap kötelezettsége lesz, hogy a pályáztatás során a családi gazdaságokat erősítő feltételeket határozzon meg.

  • Nemcsak közeli, hanem távolabbi hozzátartozó is ajándékozhat földet a mezőgazdasági termelőnek. 
  • Szintén a családi gazdaságot erősíti az a szabály, amely a családi gazdálkodó körébe beveszi annak a testvérét is. A gazdálkodó elhalálozásával így a testvér is továbbviheti a családi gazdaságot. 
  • Ha egy közös tulajdonban lévő föld egyik tulajdonostársa akarja eladni a maga tulajdoni hányadát, elővásárlási joga van a többi tulajdonostársnak, és ha ők nem élnek ezzel, csak akkor vásárolhatja meg idegen a földet. A módosítás az államot azonos sorba helyezi a tulajdonostárssal.
  • Szintén új szabály, hogy a kisajátítással állami tulajdonba került földet is a Nemzeti Földalapba kell helyezni. Ennek az a magyarázata, hogy természetvédelemre, vízgazdálkodásra és erdőtelepítésre is sajátítható ki föld.

A mezőgazdasági bizottság sürgős tárgyalást kért a parlamenttől, mivel már augusztus 1-jével hatályba akarja léptetni a módosításokat.