Tomboló időjárás: itt özönvíz, ott tűzvész

2010. augusztus 04. szerda - 16:51 / klímablog
  •    

Szinte nincs olyan hónap, hogy ne uralnák időjárási szélsőségek bolygónk különböző pontjait: míg Oroszországban a hőség következtében bozóttüzek tizedelték meg a vidéket és falvak, mezők, erdők válnak hamuvá, Pakisztánban a monszun-szezon megszokott csapadékmennyiségét jócskán meghaladó heves esőzések követték az elmúlt hetek kínai árvizeit. A Vöröskereszt szerint 2,5 millió pakisztáni lakost érint az özönvíz.

Rosszabbkor nem is jöhetett volna a természeti katasztrófa: a pakisztáni kormány egyáltalán nem népszerű a polgárok körében, mivel sokan rossz manővernek látják, hogy az ország vezetése tavaly beengedte az Egyesült Államokat az úgynevezett Swat-völgybe, hogy kiűzzék onnan a militáns lázadókat. Szerdán tovább szomorította a lakosságot a Iszlamabadot övező dombokban történt repülőgép-szerencsétlenség.

Pakisztán jelentős segélyekben részesült, amiért a harcok miatt tavaly földönfutóvá vált népességének egy része. Júliusban Hillary Clinton 500 millió dolláros támogatás hírével érkezett Iszlamabadban, a fővárosba, míg a Friends of Democratic Pakistan nevű koalíció 650 millió dollárt szerzett az újjáépítésre. A donor-országok összesen 2,2 milliárd dollárt ígértek, ám az ígéreteket nem mindig lehet beváltani.

Ökológiai károk és koleraveszély
Árvíz – számokban
-Nyugat-Pakisztán legpusztítóbb özönvize 1929 óta.
-A több mint 65 beomlott híd közül 40 a Swat-völgyben van, ahol szinte az összes híd megsemmisült, amelyet tavaly épített a katonaság.
-58 kilométernyi autóút került víz alá.
-Eddig 20 000 embert menekítettek ki a vízből a mentőalakulatok. 100 személyt eltűntként tartanak számon.
-15 000 családnak van szüksége élelmiszerre és orvosi segítségre.
-30 000 katonát, 35 helikoptert és 150 hajót vetettek be a katasztrófa elhárítására.

Az összedőlt hidak és elmosott utak miatt közel 10 000 ember ragadt

az özönvízben. Sokan közülük élelem, ivóvíz és fedél nélkül maradtak. Tízezrek várták háztetőkre szorulva a mentőcsapatokat. Nem ritka, hogy falvak egész lakossága kényszerül a szabad ég alatt éjszakázni. A földcsuszamlások ugyancsak sok életet követeltek.

A Swat-völgyben több mint 40 000 hektárnyi termőföld került víz alá, mely 50 000 ember élelmét biztosítja. Az ár levonulása után e terület sivataggá fog változni. Becslések szerint 10 évbe telhet, mire módszeres gondozással ismét termővé tehetik a földet.

A medrükből kilépő folyók a magukkal vitt állattetemek és szennyvíz miatt melegágyai a fertőzésnek. Szakértők kolerajárványtól tartanak: ha nem biztosítanak azonnal ivóvizet a lakosságnak, gyorsan tovább nőhet a halottak száma. A higiénia hiánya miatt már 100 000 ember szenved bélfertőzéstől, főként gyerekek, állítja az illetékes minisztérium.

A híradások 1100 halottról szóltak, ám szakértők szerint az áldozatok száma néhány napon belül elérheti a 3000-t. A meteorológiai előrejelzések még több csapadékkal számolnak a  héten.

Segélyezésre szorulnak

Az országban ismét elkeseredett a közhangulat, a többség a kormányt okolja a szervezetlen katasztrófa elhárításért. (Már a harci ütközetek idején is több iszlám szervezet arra használta a nép karitatív támogatását, hogy Amerika-ellenes hangulatot keltsen. Ezt tetézte a kormány lépése: abbéli szándékában, hogy elhatárolódjon Amerikától, leállította az amerikai tisztviselők működését a régióban és beszüntette az amerikai segélycsomagok szállítását a menekülttáborokba, írta a New York Times.)

A hétvégén az ENSZ 10 millió dolláros gyorssegélyt juttatott az országnak és a hétvégén 50 000 rászorulónak osztottak ki élelmiszert. Az ENSZ élelmiszerraktára is víz alá került, de más élelmezési szervezetek 21 000 embert láttak el vasárnap. Az Egyesült Államok helikoptereket, összeszerelhető hidakat és víz-tisztító felszereléseket bocsátott Pakisztán rendelkezésére. Az EU és Kína ugyancsak humanitárius segítséget nyújt.

Oroszország: 700 erdő áll lángokban
Az ország nyugati részében -Nyizsnyij Novgorod, Vladimir és Voronyezs megyékben- 700 erdő áll lángokban, összesen mintegy 115 hektárnyi területen, ahol 86 000 ember élete került veszélybe. 1870 ház lett a tűz martaléka, a hatóságok eddig 34 halottat találtak. 5000 embert telepítettek ki otthonaikból és 500 faluban szükségállapotot rendeltek el. A tüzek többsége emberi gondatlanság miatt gyulladt ki. A múlt héten 39 fokot mértek Moszkvában, amire 1879 óta nem volt példa. A meteorológusok a hónap közepéig további hőmérséklet-emelkedést jósoltak. Csapadékra egyelőre nincs kilátás.