Több pénzt lehet kérni hűtőgépcserére

2015. január 05. hétfő - 14:17 / piacesprofit.hu
  •    

Módosult a hűtő- és fagyasztócsere-program pályázati kiírása: további 107 millió forinttal támogatja az állam a régi, energiafaló hűtőgépek és fagyasztók cseréjét, a beadási határidő jövő február 15-ig tart.

Kép: PP-archív

A pályázatra fordítható összeg összesen tehát 795 237 000 millió forintra nőtt, a pályázatonkénti támogatás maximális értéke 5000 forinttal emelkedett. Az emelt összeg az A+ energiaosztályú készülékeknél maximum 30 000 forint, az A++ és A+++ energiaosztályú készülékeknél 40 000 forint támogatás jár – közölte a CECED Magyarország Háztartásigép-gyártó és -forgalmazó Érdekérvényesítő és -képviselő Egyesülés.

A már benyújtott pályázatokra is érvényes ez a módosítás, így azok a pályázók, akik december 29-e előtt nyújtották be a pályázatukat, jóváhagyása esetén az emelt támogatási összeget fogják megkapni – áll a közleményben. A támogatásra bármely magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemély pályázhat. A pályázatok kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon (https://uszt-hgcs.hu) keresztül nyújthatók be. Ehhez a pályázóknak rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014. szeptember 25-én hirdette meg az Otthon Melege Programhoz kapcsolódó pályázati felhívást (www.kormany.hu, www.emi.hu), ezt követően október 27-től lehet a támogatásért pályázatot benyújtani 2015. február 15-ig, illetve a támogatáshoz rendelkezésre álló forrás kimerüléséig.

A pályázatot eredetileg a nyugdíjasok és nagycsaládosok részére hirdették meg, de a tárca a pályázattal kapcsolatos visszajelzéseket mérlegelve módosította a pályázati feltételeket, és minden magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező magánszemély számára lehetővé tette a programban való részvételt.

A nyertes pályázó a boltban a támogatás összegével csökkentett vételáron vásárolhatja meg az új gépet. A pályázat felhasználásával mérséklődik a hazai energiafogyasztás, csökkennek a lakosság rezsikiadásai, továbbá az intézkedés az ország klímapolitikai céljainak megvalósulását is támogatja.

Klímastratégia: Túl késő, túl kevés?
Vajúdtak a hegyek, és negyven százalékot szültek: ennyivel kell csökkenteniük az Európai Unió tagállamainak az üvegházgázok emisszióját. Szakértők szerint a döntés nem elegendő az elszabaduló klímaváltozás hatásainak fékezésére, főleg az IPCC végső jelentésének ismeretében, amely szerint az évszázad végéig teljesen fel kell számolni az emberiség üvegházgáz-emisszióját.