Tippek, hogyan legyen „zöld” az iskolakezdés!

2014. szeptember 01. hétfő - 20:39 / piacesprofit.hu
  •    

Itt van a tanév első napja, már hetekkel korábban megindult a roham az iskolaszerekért. Hogyan készüljünk fel a tanévre a fenntarthatóság jegyében? Hét zöld ötlet következik diákoknak és szülőknek.

Csak azt vegyük meg, ami valóban kell – Kép: Pixabay

Sok családnak komoly nehézséget okoz az iskolakezdés, még akkor is, ha ezt a munkáltatók adómentesen támogathatják. (Bár itt is fontos tudnunk, mire kell ügyelnünk!) Az iskolaszerek, a szükséges ruházat, beszerzése mégis komoly kiadás. Ezért az iskolakezdést is érdemes a fenntarthatóság jegyében véghezvinni, ugyanis ezek a praktikák nem csak a környezetünket, hanem a pénztárcánkat is kímélik. A GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete ezért tippeket ad, hogyan kezdhetjük zölden az iskolát.

Csak olyan dolgokat szerezzünk be, amelyekre valóban szükség lesz az iskolaévben.

Első lépésként készítsünk leltárat! Nézzünk körül otthon és írjuk össze, mi az, amit még tudunk használni, ld. ruhák, cipők, iskolatáskák, egyéb felszerelés (ceruzák, tollak, vonalzó stb.). Leltározás közben jó eséllyel eddig még használatlan toll-, ragasztó- és jegyzetfüzet-készletekre is bukkanhatunk. A megunt tárgyak se eldobandók! Díszítéssel új külsőt adhatunk nekik, lásd az ételes doboznak vagy az iskolatáskának. Vessük össze a meglévő dolgok listáját az iskolától kapott beszerzendőkkel és pipáljuk ki, ami már megvan.

Amit lehet, vegyünk használtan.

Ha bútorra (íróasztal, szék), biciklire vagy egyéb másodkézből is beszerezhető termékre van szükségünk (ld. alig használt iskolatáska), nézzünk szét valamelyik internetes piactéren vagy adományboltban.

Az előző lépést kombinálhatjuk csereberével is.

A hölgyek körében egyre népszerűbb ruhacsere mintájára szervezhetünk iskolacucc-cserét is a szomszédjainkkal, barátainkkal, gyermekünk iskolatársaival közösen! Az eseményt lebonyolíthatjuk a kertben, a ház előtt vagy a garázsban, de szervezhetjük valamilyen közösségi térben is. Különböző asztalokra, csoportosítva helyezzük el az egyes termékeket, azaz legyenek külön a tollak, ceruzák, kréták, filcek, mappák, uzsonnás dobozok, iskolatáskák és sportfelszerelések, hogy könnyebb legyen a keresgélők dolga. A résztvevőket kérjük meg, hogy tiszta és használható dolgokat hozzanak a suli-piacra.

Hasznos tippek az iskolakezdéshez
Az iskolakezdés közeledtével az online veszélyekre hívják fel a figyelmet az ESET szakértői, valamint hasznos tippekkel látják el a szülőket és gyerekeket egyaránt, amelyek segítségével csökkenthető a veszélyhelyzetek kockázata.

Kölcsönözzünk!

A zeneoktatásban használt hangszereket, egyes sportfelszereléseket, kötelező olvasmányokat kölcsönözhetjük is! Csak azért ne vegyünk vadiúj trombitát, mert a gyermekünk ebben az évben azt szeretné kipróbálni a tavalyi gitár helyett.

Válasszunk környezetbarát tollakat, ceruzákat, irodaszereket!

A listánkon szereplő írószerekből szerezzünk be környezetbarát változatot: ld. lebomló kukoricakeményítőből készült to ll, cserélhető betétes fatoll, újrahasznosított műanyagból készült tollak, környezetbarát lakkozású, ólommentes színes ceruzák. A ragasztó és festék legyen mérgező vegyszerektől mentes, vizes bázisú; a vonalzó, ha lehet, legyen fa. Szinte minden itthoni zöld bolt tart már környezetbarát irodaszereket, de számos öko termék még nem elérhető hazánkban. Ha valaki alaposabban körülnéz a nemzetközi kínálatban, kiderül, hogy létezik PET-palackból készült iskolatáska, újrahasznosított műanyagból készült olló és részben lebomló körzőkészlet is J Számos környezetbarát termék kapható a méltányos kereskedelmet támogató szervezetek oldalain is.

Ne feledjük, hogy termékválasztásunkkal egy zöldebb jövőre szavazunk! Ha a lakóhelyünkön működő papír-írószer üzlet(ek)ben még nem hallottak környezetbarát papírról, tollról és „palackos” táskáról, hívjuk fel rá figyelmüket és jelezzük, lenne rá igény!

Ne halmozzunk fel felesleges készleteket!

Azokból a dolgokból, amelyeket nem használnak minden nap a gyerekek a suliban – ld. ragasztó, színes ceruza, sorkihúzó filc – nem kell nagyobb mennyiség! Ne csábuljunk el, ha olcsóbbra jön ki a 10 db-os ragasztó egységára – egész évben nem kell két tubusnál több.

Vigyázzunk az iskolai felszerelésre!

Kérjük meg gyermekeinket, hogy próbálják használható állapotban megőrizni a beszerzett holmikat. Egyrészt azért, hogy ne kelljen mindenből újat venni a következő évben, másrészt azért, hogy továbbadhatóak legyenek testvéreknek, barátoknak stb.

További tippeket itt olvashat!

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor