Szükségállapot Amerikában

2010. április 30. péntek - 19:04 / Kriston László
  •    

11 napja megállíthatatlanul ömlik az olaj a Mexikói-öbölbe. A tengeri olajfúró állomáson április 20-án történt robbanás óta naponta 793 800 liter olaj jut a vízbe. Miközben a BP válságstábbal dolgozik a szivárgás elállításán, Obama elnök állami erőket is mozgósított a katasztrófa elhárítására. A mintegy 200 kilométeresre terebélyesedett olajfolt már csak néhány kilométerre van Louisiana partjaitól. Katasztrofális károk fogják érni az élővilágot és a déli államok eleve krízisben lévő gazdaságát.

Csütörtök este az olajréteg mindössze néhány kilométerre volt Louisana partjaitól, és továbbra is vészesen közeledik a Mississippi folyó torkolatához, jelentette a CNN hírtelevízió. A hatóságok felhújható torkolatzárakat úsztatnak a vizen mintegy 52 kilométeres távon, hogy ezekkel fékezzék meg az olajfolt terjedését a szárazföld felé. Mégis elkerülhetetlennek tűnik, hogy a partok is szennyezés áldozataivá váljanak.

A természeti katasztrófát okozó balesetben 11 ember tűnt el -biztosra veszik, hogy halottak. Az elsüllyedt olajfúró sziget jelenleg 1500 méterrel van a vízszint alatt, csapjának elzárása mindeddig nem sikerült. Szakértők lehetségesnek találják, hogy akár hetekig is eltarthat, mire el tudják állítani a szivárgást. Ha pedig ahhoz a módszerhez kell folyamodni, amellyel másik olajfúrószigetet állítanak fel, hogy arról hatoljanak be a megsérült állomásra és ékeljék ki a keletkezett lyukakat, az hónapok megfeszített munkájába kerülhet.

A vállalat egyik képviselője a New York Times-nak azt nyilatkozta, dolgoznak azon, hogy az olaj vízbe szivárgását az olajkút sátorszerű bevonásával vagy kúppal történő befedésével oldják meg. De ennek kivitelezése is legalább két hétbe telik. A betonnal való befedés azonban ilyen mélységben kétes kimenetelű.

A British Petroleum állítása szerint a komplexum három pontján folyik az olaj. Az 1990-ben hatályba léptetett olajszennyezési törvény értelmében a cégre hárulnak az olaj eltakarításának költségei. (A jogszabályt az Exxon Valdez alaszkai olajszivárgása után alkották meg.)  

A BP vezérigazgatója, Tony Hayward a szigetet üzemeltető -egyébként svájci székhelyű- Transocean Ltd.-re hárította a felelősséget. Az állomás kitörés-gátló szelepe ismeretlen okokból nem lépett működésbe. A BP személyzete továbbra is próbálja a szerkezetet működésbe hozni. Washington szövetségi nyomozást indít a baleset körülményeinek kiderítésére.

Hétfőre Floridáig terjedhet az olajfolt

Az olajfoltról eleinte azt nyilatkozták, hogy naponta 189 000 literrel bővül, de tegnap az illetékesek módosították az adatot: 24 óránként újabb 793 800 liter jut a vízbe.

Közel 1550 négyzetméternyi vízterület válik érintetté a part közelében, amely javarészt lápos terület, Louisiana állam kormányzója ezért szükségállapotot rendelt el tegnap. Előreláthatólag tíz tájvédelmi körzetet fog elárasztani az olaj mind Mississippi, mind Louisiana államban. Valószínű, hogy Alabama és Florida sem ússza meg az ügyet (olajtól) szárazon.

Ma Janet Napolitano belföldi biztonsági miniszter, Ken Salazar belügyminiszter és Lisa Jackson, az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) vezetője is ellátogat a kérdéses területekre. Napolitano nemzeti (országos) szintű incidensnek titulálta a katasztrófát, amit ugyanaznap Barack Obama is visszhangozott beszédében. Ez a jelző lehetővé teszi, hogy állami kereteket mozdítsanak meg a katasztrófa-elhárításra.

A madarak számára nem jöhetett volna rosszabbkor a szerencsétlenség: az évnek ebben a szakaszában van a keltetési és fészekrakó szezonjuk.

Szerdán az olaj elégetésével próbálkoztak, ez 100 barrel, vagyis 11 734 liter megszüntetésére volt elegendő. A BP hathatós megoldásnak ítélte az égetést, így újabb ilyen akciók várhatók. Az olajcég fokozni fogja az égetést, és 500-1000 barreles (58 000-117 000 liter közötti) olajt kíván elégetni minden egyes alkalommal.  Természetesen ez a légkör szennyezettségét növeli majd jelentősen.

Olajfolt
  • Kiterjedése: 200 kilométer
  • Napi bővülése: 793 800 liter
  • Eddig begyűjtött olajmennyiség: 18 000 barrel (2,11 millió liter) olajjal átitatott víz
  • Vízbe juttatott olaj-oszlató vegyület: 100 000 gallon (378 000 liter)
  • Kivezényelt munkaerő: 1200 szakember dolgozik a természeti katasztrófa megfékezésén
  • Az elhárítás napi költsége: 6 millió dollár (a BP oldalán)

 

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor