Szimulációs játék tanítja a felelős ökológiai magatartást

2010. március 15. hétfő - 08:58 / Sajtóközlemény
  •    

A tenger urai című szimulációs játék a fiataloknak is segít elsajátítani a környezettudatos magatartást. A 3-4 órás csapatjáték a pécsi egyetem közgazdasági karán is tananyag lett: az ökomarketing tárgy keretében oktatják 12 és 25 fő részvételével. A szimulációt nyilvánosan legközelebb április 7-én játsszák a pécsi Babits Gimnáziumban.

"A környezettudatos magatartás, a fenntartható fejlődés, az ökológiai lábnyom, a "túllövés" mind csupán divatos fogalmak maradnak mindaddig, míg pontosan meg nem értjük, milyen gondolkodásmód vezet bennünket ahhoz a meggyőződéshez, hogy a növekedésnek nincsenek korlátai, hogy környezetünk kimeríthetetlen erőforrás", mondja Héder Sándor mérnök, a játékot oktató címzetes egyetemi docens.

E mélyen belénk épült gondolkodásmód hatásait csak évek múlva tudjuk megtapasztalni, amikor talán már késő lesz változtatni viselkedésünkön. Egy szimulációs játékban viszont felgyorsíthatjuk az eseményeket és saját élményű tapasztalatként átélhetjük azt, hogy a tudattalanul működő mentális modelljeink milyen döntésekhez vezetnek bennünket és milyen hatásaik lesznek a gazdaságra, a környezetre, végső soron saját magunkra. Ilyen szimulációs játék A tenger urai, amely egyaránt népszerű programja az egyetemi, főiskolai és középiskolai szakmai napoknak, ökomarketing kurzusoknak, profitorientált cégek belső szakmai vetélkedőinek és a fenntartható fejlődést tudatosító rendezvényeknek.  

A tenger urai legközelebb 2010. április 7-én a pécsi Babits Gimnázium programjaként szerepel majd, ahol a matematika és a biológia szakos diákok mérik össze tudásukat. A szimulációs játék lejátszásának lehetőségét a Szülők-Nevelők-Öregdiákok csapata ajándékozta a nappalis hallgatóknak a február 19-i iskolai bálon.