Szemétsziget az óceán közepén

2011. január 26. szerda - 11:10 / klímablog
  •    

Nagy döbbenetet okoztak azok a híradások, és főleg fotók, melyek a Csendes-óceánon lebegő szeméthegyről tudósítottak néhány éve. A legújabb beszámolók szerint a vízen éktelenkedő szeméttömeg kisebb annál, mint ahogy beharangozták. Tény, hogy nagy mennyiségű műanyag csomagolás és használati tárgy úszik a hullámokon. Jóval veszélyesebbek az óceáni élővilágnak a milliméteres kis műanyagdarabok.

A csendes-óceáni szeméthegyet Oprah Winfrey tévés műsorvezető a "legsokkolóbb dolognak" nevezte, amit valaha látott. Eleinte arról beszéltek, hogy mérete kétszer akkora, mint Texas államé (márpedig annak kiterjedése 696 000 négyzetkilométer!). A Center for Microbial Oceanography kutatói nemrég eloszlatták a tévhiteket, hogy erről szó sincs.

Az igazi problémát azonban nem egy-egy összefüggő szeméthordalék jelenti, amit könnyebb eltávolítani, hanem a plasztik-szennyezés maga: plasztik tárgykultúránk darabolt formában köt ki a tengerben, és kis méretben a legveszélyesebb. A műanyag tál, amiben elhozzuk az ételt, vagy a nejlonszatyrok, a flakonok idővel apró darabokra törnek, és kis pontokként keringenek a tengervízben, gyakran vegyi anyagokat bocsátva ki magukból. A tengervízben bekerülnek a halak és madarak gyomrába és több millió állat pusztulását idézik elő évente.

A Sea Education Association és a Woods Hole Oceanographic Institution kutatói abból számítják ki civilizációs szeméthordalékunk mennyiségét az óceánban, hogy milyen sűrűn akad fel műanyag a halászhálókban. Tapasztalataik szerint a kifogott műanyagok 90 százaléka 10 milliméternél kisebb! Vagyis szabad szemmel alig látható. A hatalmas víztömeget lehetetlen megtisztítani ezektől az apró darabocskáktól. A szennyezés ellen tehát lehetetlen védekezni, ha már egyszer megtörtént.