Szakszervezetek fúrják meg a napenergia-projekteket

2012. augusztus 29. szerda - 12:19 / klímablog
  •    

Az elmúlt években 8-10 százalék között mozgó munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban rádöbbentette a szakszervezeteket arra, hogy szükségük van a zöld bizniszek állásaira. Ha a beruházók nem szakszervezeti munkaerőt bíznak meg az építési munkálatokra, a szakszervezetek keresztbe tesznek: természetvédelmi indokokra hivatkozva perelnek, hogy megakadályozzák a projektet.

Kalifornia a napenergia-termelés egyik világközpontja. Az USA déli állama napos órák száma és a napsütés intenzitása tekintetében is ideális helyszín a szolárpanel-telepek létesítésére. Az állam törvényhozói ráadásul 2020-ra 33 %-ban szabták meg a megújuló energiák arányát az energiamixben.

Az elmúlt években bármilyen időszakot mért a sajtó, rendszerint több tucat napenergiás projekt volt engedélyezés alatt. Mivel több a finanszírozást kereső projekt, mint amennyi tőke a piacokon beáramlik a szolár-szektorba, nagy a szelekció: azok a projektek, melyeknél valószínű, hogy belekötnek-e a környezetvédők, aligha kapnak támogatást a befektetőktől.

A "fotovoltaikus" technológia nagyobb helyet igényel, mint a napenergiát hőenergiává alakító "szolár termál" technológia, ezért nagyobb az esélye, hogy az előbbi megoldást alkalmazó projekt az állatvédő aktivisták kifogásaiba ütközik. Utóbbi viszont az intenzív vízfogyasztása miatt vívhatja ki a zöldek rosszallását.

20 százalékos pluszköltség

A Mojave-sivatagban kezdeményezett szolárpanel-telepek hírhedt esetei körül nagy ellenérdekek mozogtak. A veszélyeztetett állatfajok épségére hivatkozva több száz millió dolláros projektek előremenetelét akasztották meg hatósági panaszokkal és perekkel.

A BrightSource Energy beruházása szakszervezeti munkaerő alkalmazásával indult el az engedélyeztetés útvesztőiben, míg az Ausra úgy kezdett neki projektjének, hogy megtagadta az együttműködést a szakszervezettel. Ugyanis ha tagjait alkalmazza, az 20 %-kal dob a költségvetésen, írta a New York Times.

Az Ausra projektjét megtorpedózta a California Unions of Reliable Energy mindenféle állatfaj, a rövidorrú kenguru, a rozsdavörös bagoly, a sivatagi teknősbéka életterének visszaszorítására hivatkozva, míg a BrightSource -egyébként nagyobb alapterületű telep létesítését szándékozó- kérelménél csöndben maradt. A szakszervezettől ugyancsak elzárkózó FPL Group 144 igény-bejelentést kapott különféle szempontú környezetvédelmi hatástanulmányok készítésére. A Stirling Energy Systems 143 hasonló panaszt kapott az említett szakszervezettől. 

Nem csoda, hogy az amerikai sajtóban olyan cikkek láttak napvilágot, melyek kvázi zsarolási technikákat tulajdonítottak a szakszervezetnek.

Napenergiás játékboltok
Az amerikai piac vezető játékkereskedelmi hálózata, a Toys’R’Us New Jersey-ben lévő áruelosztó bázisának 8 hektárt felölelő épületeire 37 000 szolárpanelt helyeznek el. A felszerelés a létesítmény áramfogyasztásának 72 %-át képes kielégíteni, évi 6,3 millió KWh energiát termelve. A cég ezzel több mint 4300 tonna széndioxid kibocsátását spórolja meg évente, ami 860 autó füstölgésével vagy 532 háztartás áramfogyasztásából származó légszennyezéssel egyenlő.