Ritkaföldfémek: rákot okozhatnak, mégis szükség van rájuk

2012. július 06. péntek - 10:23 / Kriston László
  •    

A ritkaföldfémek elektronizált világunk alapvető építőkövei. A komputerizált eszközök e fontos összetevőinek kitermelésében monopóliuma van Kínának. Berzenkedtek is ez ellen a multik és a környezetvédők. A tervgazdálkodási rendszert követő kommunista kormány illetékesei bejelentették, hogy központilag átalakítják a ritkaföldfém-iparágat. A tervek szerint az ökológiai károkat is orvosolnák, melyeket ezen ásványok kitermelése ró a helyi ökoszisztémákra.

A termelésben érdekelt kínai piaci szereplők -számszerint 155 cég- szövetségbe tömörülnek az Információtechnológiai Minisztérium égisze alatt, hogy átláthatóbb viszonyokat teremtsenek a villámgyorsan növekvő ágazatban. A 155 cég közül azonban csak 13 igazi nagyágyú.

Rákos megbetegedések
Környezetvédők New Jersey-ben és Kínában végzett vizsgálata szerint a finomítóban történő megmunkálás során kibocsátott tórium-sugárzás rákot, leukémiát, tüdőbetegségeket és születési rendellenességeket okozhat. Malajziában például aktivisták egy 1992-ben a Mitsubishi által bezárt ritakföldfém-telepnek tudják be azt, hogy a környéken megugrott a leukémia-betegségek száma, adta hírül a Reuters.

WTO-panasz

Az amerikai importőrök hagyományosan a szállítmányokat limitáló kínai exportkvótákat, a zöldek a talajt tönkretevő bányászati gyakorlatokat kifogásolták. Miközben a belföldi piacon kínai termelők kedvezményes áron értékesítették a ritkaföldfémeket, az EU, az USA és Mexikó 2009-ben bepanaszolták Kínát a WTO-nál a szabadkereskedelmi elvek megsértéséért. (Idén februárban a WTO a kínai bauxit-, magnézium, mangán és cink-exportot illetően már kimondta a szabálysértést a belföldi cégek kedvezményes árral történő előnyben részesítése miatt.) A WTO végül a ritkaföldfém-export korlátozásában is elmarasztalta Pekinget.

A megszorítások különösen azért érintették érzékenyen a nyugati hi tech óriáscégeket, mert az ellátási lánc 90-es évek végére elterjedt optimalizálása jegyében átálltak a valós idejű készletezésre és beszerzésre, vagyis felhagytak az alkatrészek felhalmozásával, mint üzleti gyakorlattal.

Öko-tudatos kvóták?

Peking azzal is védekezett, hogy a ritkaföldfémek kereskedelmét ökológiai megfontolásokból fogták vissza, sőt az egyes ritkaföldfémek árfolyamait is állítólag azért emelték jelentősen (átlagosan a 2009-es árszint hatszorosára, de egyes fajták kilencszer drágábbak lettek), hogy a többletbevételből finanszírozhassák a környezetvédelmi munkálatokat. A kitermelés ugyanis Benső-Mongóliában és Csianghszi tartrományban elszennyezett számos folyót, savakkal és radioaktív anyagokkal tömítve el az egykor tiszta vízkészleteket

A kínai kormány figyelme sokáig nem terjedt ki a kis kohók ökológiai megregulázására, újabban azonban több száz ilyen létesítményt zárattak be az emberi egészségre és a környezetre ártalmas voltuk miatt.

Iparági elemzők azonban rámutattak, hogy Peking valószínűleg azért manipulája az exportot, hogy arra kényszerítse a multikat, Kínába telepítsék a gyártást…

Ritkaföldfémek: áldás és átok
  • A kínai kitermelők a világpiaci igény 97 %-át fedik le. 2011-re 10 %-kal esett vissza a kínai ritkaföldfém-kivitel az export-kvóta 40 %-os csökkentése miatt. A diszprózium-kínálat legalább 2017-ig alulmúlja a keresletet. Tavaly összesen 93 800 tonna ritkaföldfémet exportált Kína. A piac éves felvevőereje 44 ezer tonna, de Kína 2011-ben csak 30 ezer tonnát exportált. 2015-re a ritkaföldfémek iránti éves igény 200 ezer tonnára nőhet.
  • Szállítással együtt a ritkaföldfémek tonnánkénti ára sokáig 10 ezer dollár körül mozgott, ám újabban 35 ezer dollárra ugrott. Egyes fajták tonnánkénti ára elérte a 100 ezer dollárt.
  • Bőségesen hozzáférhető, ezért olcsóbb árszintű ritkaföldfémek: cérium, lantánum
  • Ritkább, drágább ritkaföldfémek: terbium, diprózium, neodímium, prazeodímium, terbium, európium
  • A globális ritkaföldfém-piac összvolumene nem túl nagy, 2009-ben mindössze 1,5 milliárd dollár volt, s a sorozatos áremelkedések ellenére sem lehet nagyobb 10-12 milliárdnál.
Áremelkedések
Alapanyag                 1999-es ár                2009-es ár           2011-es ár
Lantám:                    0,85 dollár/kg.          35 dollár/kg.        130-140 dollár/kg.
Lantánium:                –                             10 dollár/kg.        160 dollár/kg.