Rekordot döntött tavaly a széndioxid kibocsátás

2011. június 06. hétfő - 12:28 / MTI
  •    

Rekordot döntött 2010-ben a globális szén-dioxid-kibocsátás - derül ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA). Tavaly már 30,6 gigatonna széndioxidot bocsátottak a Föld légkörébe, ami csaknem 5 %-kal több, mint az előző rekordévnek számító 2008-ban tapasztalt 29,3 gigatonna és a 2009. évi 29 gigatonna.

Egy évvel korábban, 2009-ben  a válság hatására visszaeső ipari termelés miatt csökkenést tapasztaltak az ügynökség szakemberei az üvegházhatásért felelős gázok világpiaci kibocsátásban: 29 gigatonna volt az emisszió. Ezt megelőzően, a rekordévnek számító 2008-ban 29,3 gigatonna kibocsátást mértek. 

Az IEA arra figyelmeztetett, hogy az évtized végéig az elektromos áram termeléséhez kapcsolódó kibocsátás mintegy 80 százaléka rögzített, nem fog csökkenni: olyan erőművekből származnak, amelyek már üzemelnek, vagy amelyek éppen építés alatt állnak.

Fatih Birol, a szervezet vezető közgazdásza szerint a kibocsátás "jelentős" növekedése komolyan hátráltatja azon célok elérését, amelyek a föld átlaghőmérsékletének növekedését két fok Celsiusban korlátoznák.

A tavalyi klímacsúcson elfogadott előirányzat teljesítéséhez az üvegházhatást okozó gázok hosszú távú koncentrációját egy millióból 450 széndioxid egyenértékű rész (ppm) alatt kellene tartani, ami mintegy 5 százalékkal több a 2000-ben számított 430 rész.

Ez azt jelenti, hogy a világ energiaipari kibocsátása 2020-ra nem nőhet 32 gigatonna fölé. A kibocsátás növekedési üteme így nem lehet nagyobb az évtized végéig, mint amennyit egy év alatt nőtt – figyelmeztet az IEA.