Rákosok lettek a bányák közelében lakók

2012. április 13. péntek - 17:40 / Kriston László
  •    

A legsúlyosabb környezetpusztító ipari tevékenységek közé tartozik a felszíni bányászat. A módszert nagy méretekben használja az USA-ban a Massey Energy. Ennek káros hatásairól szól a The Last Mountain (Az utolsó hegy) című dokumentumfilm, melyet a Thessaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttunk.

A film világpremierjét a környezetvédő Robert Redford által alapított Sundance Filmfesztiválon tartották.

Bányász kontra polgár

A rendező Bill Haney több demonstrációt és ellentüntetést is bemutat a filmben, ahol a bányaipari dolgozók és a helyi lakók igyekeznek túlordibálni egymást.

Máskor a bányaellenes tüntetők az állampolgári engedetlenség thoreau-i ideáját megtestesítve letartóztattatják magukat a rendőrökkel – teszik ezt például annál iskolánál, melynek falán vastagon áll a korom. Az épület közvetlen szomszédságában álló szénfeldolgozó üzemből hordta oda a szél.

A bányászatból visszamaradó, kemikáliákkal teli iszap (sludge) tetemes mennyiségű minden ilyen felszíni bányánál. Ezeket általában fedetlen bányatavakban tárolják, közvetlenül a bányák mellett, vagyis magaslati terepen. Amikor a nem elég masszív, s gyatrán karbantartott gátak átszakadnak, a mélyebben fekvő falvak lakóira biztos halál vár. Olyasfajta tragédiák következnek be, mint amilyen hazánkban a kolontári vörösiszap-incidens volt.

Az Appalache-hegységben 312 ilyen tározó létezik, melyekből 28 alkalommal szabadult ki a szennyező iszap – ebből 24 az elmúlt évtizedben történt. A Massey Energy-t 2000 és 2006 között 60 000(!) alkalommal sértette meg a környezetvédelmi előírásokat. De nem kellett ezekért sokmilliós bírságokat fizetnie.

Megbetegedések

Az elszennyezett talajvíz hamar rombolást végez az emberi szervezetben. Coal River Valley-ben 6 agydaganatos beteget diagnosztizáltak, akik gyakorlatilag egymás szomszédjai. Vagyis ugyanabból a kútból kapják az ivóvizet. A nemzeti átlag: minden százezredik ember betegedik meg a rák e formájával.

A filmben megszólalnak bányák vagy széntüzeléses erőművek mellett lakó interjúalanyok, akik rákkal küszködnek, s a film elkészültének idején már nem voltak az élők sorában.

A Környezetvédelmi Hivatal (EPA) nem véletlenül határozott úgy, az USA 48 államában nem ajánlja az állampolgároknak a folyami halászatot, mert a kifogott halak tele vannak az üzemekből kifolyó mérgező anyagokkal (a higany felhalmozódása a halakban közismert téma).

Újabban szakértők az autizmus továbbá egyes fejlődési és mentális képességeket gátló rendellenességek egyre szélesebb körű előfordulását is a légszennyezéssel, s a levegő méreganyag tartalmának növekedésével hozzák kapcsolatba.

A film az erkölcsi üzeneten túl olyan embereket is prezentál, akik megvalósíthatósági tanulmányt készítették, hogy bizonyítsák, mennyivel jobban járna Coal River Valley, ha a szénbányászat helyett magas hegytetőin a széljárást szélturbinákkal próbálná hasznosítani. A szélenergia költsége 8 dollárcent KW/h, míg a széntüzeléses erőművek árama az ökológiai externáliákkal is beleszámítva 23 dollárcentbe kerül.