Növényvédőszerek miatt tizedelődik a sün-populáció

2011. augusztus 16. kedd - 20:43 / klímablog/MTI
  •    

Veszélyeztetett fajjá vált a sün Nagy-Britanniában, 15 éven belül akár teljesen eltűnhet a kertekből. A sün azon tíz faj között van Nagy-Britanniában, amelyek populációja a legnagyobb mértékben esett vissza az elmúlt száz évben.

Becslések szerint jelenleg egymillió sün él az országban, ami 25 százalékos csökkenést jelent az egy évtizeddel korábbi helyzethez képest.  A vizsgálat szerint a sünök száma azért csökken ilyen drasztikusan, mert a növényvédőszerek elpusztítják a fő táplálékukat adó hernyókat és rovarokat.

Az elmúlt években ráadásul egyre több sün költözött lakott helyek közelébe, ahol patkányméreg tizedeli az állományt. Vagy belegabalyodnak a kerítésekbe, ami súlyos sérüléseket okozhat. "Régen akadálytalanul átjuthattak egyik kertből a másikba, hogy élelmet szerezzenek, de a kerítések miatt ez ma már nem olyan egyszerű számukra" – mondta a vizsgálat vezetője, Toni Bunnell zoológus.

Ráadásul évente mintegy 50 ezer sünt ütnek el a járművek az utakon, és szintén sok fullad bele a kerti tavakba. A veszélyeztetett fajok brit listáján a sün mellett szerepel még például a kakukk, a siketfajd, az európai vörös mókus vagy a nádi varangy.