Nincs meg a kétharmad: most megúszták a Nemzeti Parkok

2015. április 14. kedd - 14:02 / PP/MTI
  •    

Elhalasztotta a parlament kedden az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazását. A tervezet ellen több mint százötven civil szervezet és több százezer választó is tiltakozott.

Kép: SXC

Az Országgyűlés azután döntött így, hogy az indítvány minősített többséget igénylő passzusai nem kapták meg a szükséges kétharmados többséget. A határozathozatalnál 125-en szavaztak igennel, 71-en nemmel.

Utóbbiak között volt – a parlamenti honlap adatai szerint – négy fideszes képviselő: Bencsik János, továbbá az előterjesztő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Hende Csaba honvédelmi és Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető.

Közülük később ketten is azt jelezték az ülésvezetésnek, hogy ők igennel szavaztak. Latorcai János levezető elnök azonban arról tájékoztatott, hogy az ő voksaikkal sem lett volna meg a szükséges kétharmados többség, 131 voks.

A parlament ezt követően rövid tárgyalási szünetet tartott, majd az előterjesztő kérésére úgy határoztak a képviselők, hogy elhalasztják a zárószavazást.

A földművelésügyi miniszter törvényjavaslata alapján a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) tulajdonába kerülne az összes állami tulajdonú föld, függetlenül attól, hogy védett természeti területnek minősül-e. . Mint azt a Piac&Profit korábban megírta, a törvényjavaslatot a parlament fenntarthatósági bizottsága sem támogatta.

(A jogszabálytervezet benyújtásáról itt olvashat!)

A BIODIVERZITÁST FENYEGETI AZ UNIÓS AGRÁRPOLITIKA
A közös uniós agrárpolitika új támogatási rendszerének esetleges káros következményeire, a biodiverzitás csökkenésére figyelmeztet az a frissen megjelent tanulmány. Bár a 2013 decemberében elfogadott közös agrárpolitikát többen környezetbarátnak minősítik, valószínűtlen, hogy elősegítené a biodiverzitás fenntartását – adnak hangot aggodalmuknak a Science-ben olvasható, széles nemzetközi összefogásban született tanulmány szerzői.