Nem szoktunk rá az elemek visszagyűjtésére

2010. március 13. szombat - 12:30 / Sajtóközlemény
  •  
  • Előfizetés

Folyamatosan szigorodnak az elemek és akkumulátorok visszagyűjtésére vonatkozó uniós előírások. A kibocsátott mennyiség 45 százalékát vissza kell gyűjteni 2016-ra, Magyarország jelenleg 21 százaléknál tart. Az infrastruktúra készen áll, a lakosság 97 százaléka már közvetlen lakókörnyezetében megtalálhatja a gyűjtőedényeket, főleg boltokban, ennek ellenére sokan még most is a kommunális hulladék közé dobják a súlyosan veszélyes anyagot.

Az áruházak, boltok 2009. július elsejétől kötelesek az elemek visszagyűjtésére, és ehhez a Re‘lem Nonprofit Kft.-től ingyenesen kérhetnek gyűjtőedényeket. A hatályba lépés előtt több ezer igénylés érkezett a céghez, mivel százezres nagyságrendű büntetést kaphat a hatóságoktól az, aki elmulaszt a boltjában gyűjtőedényt kihelyezni. A kereskedőknek mellesleg nem csak azt az elemet kell visszavenniük, amelyet ők adtak el, hanem bármelyiket.

A visszajuttatott mennyiség többszörösét bírnák a gyüjtőedények

A húszezredik gyűjtőedényt adta át az akkumulátorok, elemek visszagyűjtését koordináló Re’lem Budapest X. kerületében, a Kertvárosi Általános Iskolában. Az ünnepélyes átadó is jelzi, "a visszagyűjtés magyarországi infrastruktúrája lépést tart az Unió egyre szigorodó elvárásaival, sőt, előtte jár", mutatott rá a cég vezetője.

Cserépy Zoltán elmondta, jelenleg nagyjából évi 300 tonna elemet juttat vissza a lakosság, amely a kibocsátott mennyiség 21 százaléka. Ez megfelel a jelenlegi előírásoknak, azonban a gyűjtőrendszer ennek a többszörösét is képes befogadni. A lakosság 97 százaléka már a közvetlen környezetében, saját településén találkozhat a gyűjtőpontokkal, a boltokban, iskolákban, de az önkormányzatok épületeiben is.

2016-ra 45 százalékos arányt kell elérni

A visszagyűjtött mennyiség 2005-ben még csak 7 százalék volt, tehát az eddigi előrelépés gyorsnak és látványosnak mondható. A munka neheze azonban ezután következik: a 2016-os, 45 százalékos visszagyűjtési ráta teljesítéséhez azokat a lakosokat kell meggyőzni, motiválttá tenni a szelektív gyűjtésre, akik ezt jelenleg nem teszik. A feladat nehézségét jelzi, hogy a jelenleg csaknem 40 százalékos visszagyűjtési rátával rendelkező Hollandia is kételyeit fejezte ki a hat év alatt elérendő 5 százalékpontos növekedés miatt.

Miért fontos az elemek szelektív gyűjtése?
Az elemek lúgos oldatokat, az akkumulátorok esetenként nehézfémeket tartalmaznak, melyek helytelen kezelés esetén felhalmozódnak az élő szervezetekben és súlyosan veszélyeztetik a környezetet. Mindenkinek érdeke, hogy ezt előírásoktól függetlenül is megakadályozza. Erre már ma minden lehetőség adott Magyarországon. A teljes kiépítettség azonban 30 000 gyűjtőedény jelent majd.