Nem szeretik a fogyasztók a környezetbarát mosogatószert!

2011. január 15. szombat - 09:10 / Kriston László
  •    

Még júliusban vezették be az Egyesült Államokban azt a vegyipari előírást, amely minimálisra csökkenti a mosogatószerek foszfát-tartalmát. Sokan az őszi hónapokban és a karácsonyi szezonban fedezték fel új mosogatószerük hatékonyságát, illetve annak hiányát, miután a régi flakon kiürült. A foszfát-szegény szerek ugyanis alig tisztítanak.

 

Foszfátokat nemcsak a háztartások bocsátanak ki, a vegyi üzemek és az állatfarmok is bőségesen ontják. Sőt ezek az elsődleges forrásai, mert a műtrágyában és az állati ürülékben egyaránt megtalálható. De a zöld aktivisták úgy érveltek, még a lakossági eredetű foszfát-szennyezés visszafogása is jelentős javulást eredményezhet a természetben.

A foszfor feloldja az edényekről a ráragadt koszt, hogy aztán vízzel könnyen lemoshassuk. A ruhákhoz használt mosószerek és a szappanok már nem tartalmaznak foszfátokat. Az új szabályozás értelmében a mosogatószerek 8,7 százalékos foszfát-tartalmát 0,5 százalékra csökkentették Amerikában.

Szakértők többször hangsúlyozták, hogy a kézzel mosogatás nem környezetbarát módszer, mivel sokkal több vizet fogyasztunk így el, mintha mosógépben tisztítanánk az edényeket.

A New York Times a Consumer Reports fogyasztói szaklap által végzett tesztet idézte, melyben 24 fajta foszfát-mentes termékről mutatták ki hogy alacsonyabb a hatékonysága, és nem távolítja el olyan jól a szennyeződéseket, mint elődei, a foszfát-tartalmú szerek.

Az internetes háztartási és fogyasztói fórumokon megjelent kommentárokból kitűnik, hogy sok háziasszony kénytelen átöblíteni az edényeket, mielőtt a mosogatógépbe helyezi őket, különben nem tűnik el róluk az ételmaradék. Vagyis kétszer annyi vizet és mosószert használ el, mint korábban. A környezetbarát előnyök ezzel stílszerűen szólva eltűnnek a lefolyóban. Egyes kórházak takarítószemélyzeténél még a légúti irritációk gyakorisága is megnőtt, amióta az új produktumokra váltottak.

Hogyan szennyez a foszfát?
Miután a mosogatólé lefolyik, a víz a közművhálózaton keresztül a tavakba, patakokba, folyókba kerül vissza. Így dúsulnak kemikáliákkal természetes ivó- és talajvizeink, amelynek hatásaként elburjánzanak bennük az algák. Ezek viszont elvonják az oxigént a vízből, és az ott élő állatoktól, növényektől, oxigénmentes "halálzónákat" teremtve folyókban és tengerekben.