Nem gond a kis aktivitású atomszemét

2008. október 05. vasárnap - 17:20 / MTI
  •    

Hétfőn ünnepélyesen felavatják a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló felszíni létesítményeit Bátaapátiban, ahová Paksról hordanak majd hulladékot.

Hétfőn ünnepélyesen felavatják a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló felszíni létesítményeit Bátaapátiban. A tároló a Paksi Atomerőműből származó kis- és közepes aktivitású atomhulladék végső elhelyezésére szolgál. A teljes befejezéséig az eddigiekkel együtt 38 milliárd forintba kerül a beruházás és a korábbi években további 30 milliárd forintot költöttek a kutatásra és az előkészületekre.

A 38 milliárd forint ráfordítás a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból származik. Az alapba azok a vállalkozások és intézmények fizetnek bizonyos összeget, amelyeknél radioaktív hulladék keletkezik. Az alapban jelenleg felhalmozott befizetések nagysága közel 115 milliárd forint, a legnagyobb befizető a Paksi Atomerőmű Zrt. évi mintegy 23 milliárd forint összeggel.

A hulladéktároló beruházója és üzemeltetője a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Non-profit Kft. (RHK). Hegyháti József, az RHK ügyvezetője korábban elmondta, hogy a Bátaapátiban lévő kis- és közepes aktivitású radioaktívhulladék-tároló teljes befejezése 2010 után várható. Ezt követően kerülhet napirendre a nagy aktivitású hulladékok végső elhelyezésének kérdése.