Naperőmű is lehet turistacsalogató

2014. szeptember 30. kedd - 20:32 / piacesprofit.hu
  •    

A hatalmas szív alakú napenergia farm a csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetén épül, és a jövő év elején kezdi meg működését. nemcsak 750 otthont lát majd el, de turistalátványosság is lesz.

A Conergy Australia által tervezett szív formájú napelem farm jelképes üzenete a világnak, hogy itt az ideje megszeretni a napenergiát. A 2 megawatt teljesítményű naperőmű beüzemelése jövő év elején várható, mely 750 otthont lát majd el elektromos árammal.

A négyhektárnyi területet elfoglaló nap-szívet 7888 solar panel alkotja majd, és Új-Kaledónia legnagyobb szigetén, a Grand Terre szigeten épül meg. A dizájn ötletét egy közelben lévő természet alkotta szív formájú mangrove erdő, a „Coeur de Voh” (Voh szíve) adta, – írta az Impress Magazin.

Kép: Impress Magazin

„A Coeur de Voh” fontos jelkép az itt élő emberek számára”, nyilatkozta David McCallum, a Conergy cég vezetője. – A szív alakzatban nőtt mangrove erdő a természet rendkívüli alkotása. Az „Új-Kaledónia szíve” naperőmű létrehozásával az a célunk, hogy ezt a természeti csodát jelképesen is megduplázzuk, és egy olyan tiszta energiaforrást adjunk a világnak, mely nagyban csökkenti a bolygó környezeti terhelését, ugyanakkor mélyebb üzenetet is hordoz.”

A nap panelek várhatóan mintegy 2 millió tonna káros anyag kibocsátástól mentik meg a szigetet és a bolygót, az erőmű 25 éves élettartama alatt, a tervezők pedig azt is remélik, hogy az „Új-Kaledónia szíve” lesz a világ legszebb naperőműve is egyben.

Összefogással szereznek napenergiát a tető nélküli lakók
A napenergiát nemcsak azok szerezhetik be egy háztartásra elegendő, kis mennyiségben, akik önálló ház tulajdonosai, vagyis tetővel rendelkeznek. Amerikában országszerte a szomszédság fog össze, hogy szolárkerteket létesítsenek lakásaik energiaellátására.