Most nem öldösik, csak figyelik a bálnákat a japánok

2015. január 09. péntek - 19:19 / kfarkas
  •    

A nemzetközi kritika hatására a japán bálnavadászok idén otthon hagyják a szigonyaikat. A távol-keleti ország ebben az évben eltekint a bálnák vadászatától, most csak „megfigyelik” a tengeri emlősöket.

Kép: Pixabay

Az egyre élesedő nemzetközi kritika a jelek szerint egyelőre elérte a célját: csütörtökön kifutott a japán bálnavadászflotta a tengerre, és ezúttal egyetlen állatot sem fognak lemészárolni. Mint azt a szigetország Tengerészeti Minisztériuma bejelentette, a március végéig a déli sarkvidék vizein tartózkodó flotta csak megfigyeli a bálnákat, és szövetmintákat vesz az állatokból.

Mint azt korábban megírtuk, Japánnak meg kellett győznie a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságot (IWC), hogy az általa folytatott vadászat valóban tudományos célokat szolgál – és a kutatások célja az állatok védelme. Ez a jelek szerint nem sikerült. (Az iskolák menzáira is juttatnának a bálnahúsból.) Tokió szeptemberben nyújtotta be az IWC-nek új kutatási programját, miután a hágai Nemzetközi Bíróság egy határozatban megtiltotta a korábban vadászott púpos- és barázdásbálnák vadászatát a 2014-es évre. 2010-ben az ausztrál kormány fordult a hágai Nemzetközi Bírósághoz, arra kérve a testületet, hogy tiltsa meg Tokiónak a cetek halászását.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság 1986-ban tiltotta be a bálnák ipari-kereskedelmi célú vadászatát. Japán mellett csak Izland és Norvégia nem ismeri el ezt a határozatot, és folytatja tovább a tengeri emlősök pusztítását. Mindhárom országban külön iparág épül a bálnahúsból készült ételekre, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek a turisták körében.

ÉVI 100 MILLIÓ DOLLÁRT KASZÁL A TILTOTT JAPÁN BÁLNAVADÁSZAT
A japán kormány támogatását élvező szigetországi bálnavadászat hamis indokkal, tudományos vizsgálatra és a kulturális szokások megőrzésére hivatkozva mészárolja le az állatokat.  Az évek óta nemzetközi felháborodást keltő programot továbbra sem szankcionálja az illetékes nemzetközi szervezet.