Mobilon kapunk értesítést a dugókról?

2010. március 18. csütörtök - 17:37 / Sajtóközlemény
  •    

Az EP költségvetési bizottsága szerdán egyhangúlag megszavazta a GMES-ről, az EU saját Föld-megfigyelési programjáról szóló jelentést, melynek segítségével idővel akár mobilon is kaphatunk jelzéseket a forgalmi dugókról. Ahogy Herczog Edit "árnyék-jelentéstevő" beszámolt róla, az EP elkötelezett a program teljes körű megvalósítása mellett, mivel annak három éves költségvetési forrását  is biztosítja.

Herczog Edit képviselőnő januárban már figyelmeztetett arra, hogy, ha az EU komolyan gondolja a program megvalósítását, akkor mielőbb rendelkeznie kell annak megvalósításáról, és költségvetési forrásokat kell hozzárendelnie. A képviselő szerint a költségvetési bizottság döntése elgördíti az akadályokat a program mielőbbi megkezdése és a stabil költségvetési alapok megteremtése elől. 

A Föld-megfigyelési program felpörgetése Herczog szerint nemcsak az EU korábbiaknál aktívabb űrpolitikájának jele, de konkrét segítséget nyújt majd az európai kis- és középvállalkozásoknak nemcsak az általa nyújtott naprakész információk, de a kifejlesztéséhez és működtetéséhez szükséges innovációs kapacitások formájában is.  

Az EU tíz  éve útjára indított Föld-megfigyelési programja (Global Monitoring for Environment and Security – GMES) csak 2008-ban lépett be a fejlesztési és engedélyeztetési szakaszba, amely 2011-ben fejeződik be. Ezt követően megkezdheti működését a rendszer. A GMES nemcsak a hatóságok, a környezet- és katasztrófavédelmi vagy biztonságpolitikai szakemberek számára nyújt majd adatokat és szolgáltatásokat, hanem a vállalkozások és az EU polgárai számára is. Segítségével azonnal értesülhetünk majd számos közérdekű információról, a légszennyezettségi adatoktól kezdve a forgalmi dugók helyén át a pontos időjárási mutatókig, mindezt akár a mobiltelefonunk vagy laptopunk segítségével!