Mit ér a katolikus gazdaságetika?

2010. március 30. kedd - 21:26 / klímablog
  •    

A Sapientia Szerzetesi és Hittudományi Főiskola "Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban" címmel szakirányú közgazdasági továbbképzést indít 4 szemeszteres, levelező oktatás keretében. A képzés a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi karával és római Pápai Szent Tamás Egyetemmel (Angelicum) együttműködésben valósul meg.

"Vajon csak elszenvedjük a jövőt, vagy felelősséggel alakítjuk? Mit ér a katolikus társadalmi tanítás válság idején?", ezzel a címmel tartottak tavaly ősszel konferenciát a Sapientián. A rendezvényen a szervezők várakozásait messze meghaladó érdeklődést tapasztaltak, s ennek lett is foganatja: az ott megfogalmazott elvek jegyében szeptembertől olyan szemléletbővítő közgazdasági képzés indul a Főiskolán, amely az országban elsőként épít az Egyház társadalmi tanítására, s a keresztényi elvekre.

"Útkeresésünkhöz korszerû iránymutatást kaphatunk akkor is, amikor a természettudományokról és azok gyakorlati alkalmazásáról, hatásairól, felelősségről, etikus gazdaságról, fenntartható fejlődésről gondolkodunk", szól a képzés ismertetője. A társadalom és a bolygó érdekeinek egészét figyelembe vevő, felelős gazdasági magatartást előirányzó képzést az Oktatási Hivatal nyilvántartásba vette a szakirányú továbbképzések sorában. A képzés fő kezdeményezői Dr. Orosz András Lóránt a Sapientia Főiskola részéről és Dr. Kerekes Sándor a Corvinus Egyetem képviseletében, védnökei a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) és a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodája.

Válaszokat keresnek az emberiséget és a világgazdaságot érintő kérdésekre 

A szakirány célja, hogy az Egyház társadalmi tanítása alapján olyan keresztény szemléletű integrált gazdasági képzést nyújtson hallgatóinak, ahol elsősorban a már meglévő gazdasági ismereteikhez szerezhetnek szemléletformáló és a szakmai tudást elmélyítő ismereteket. "A hallgatók soraiba legalább BA/BSc fokozatú végzettséggel rendelkező diákokat, valamint olyan, az üzleti éltben tevékeny -régi rendszerű főiskolai diplomával bíró- szakembereket várunk, akik nyitottak egy más paradigmájú gazdasági gondolkodás elsajátítására", mondta a Piac és Profit.hu-nak Baritz Sarolta Laura nővér. "A Pápai Szent Tamás Egyetem Társadalomtudományi Karán, Rómában évek óta foglalkozunk a közgazdaságtan és az Egyház társadalmi tanításának oktatásával, nagy érdeklődés mellett. Úgy gondolom, lehetséges korunk gazdasági és etikai válságából kiutat találni ezen az úton járva, és egy ilyen irányú továbbképzés valós eredményekhez vezethet", tette hozzá Helen Alford római dékán. 

A közgazdász diploma nem követelmény, de hasonlóan az angol nyelv ismeretéhez, a felvételnél előnyt jelent. Az oktatás pénteken és szombaton fog zajlani, tehát munka mellett is végezhető. A képzéssel kapcsolatos további részletek a Sapientia Főiskola honlapján találhatók. A felvételi írásbeli és szóbeli részből áll, ahol az előzetesen közreadott ajánlott irodalom ismeretéről és a gazdasági alapműveltségről adnak számot a jelentkezők. Jelentkezési határidő: 2010. április 15, pótfelvételi: 2010. augusztus 16. 

Integrált tananyag
A tananyag a gazdasági, a társadalomtudományi és a filozófiai-teológiai blokkok együtteséből áll össze, melyek egymásra épülése és holisztikus szemléletük biztosítja az új gazdaságetikát kitűző irányvonalak  elérését. A szakirányú képzés oktatói közgazdász tanárok, illetve a keresztény vállalkozás terén tapasztalatokkal rendelkező vállalatvezetők, valamint a Főiskola filozófus és teológus oktatói.