Mindenkit kérnek: “Tapossuk laposra!”

2009. június 12. péntek - 15:10 / klímablog
  •    

Több ezer környezet tudatos budapesti lakos vett részt a „Belevaló Dobozok" akcióban, amelyet az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés immár harmadik éve rendezett meg. Az akció célja az volt, hogy az évek óta tartó növekedés tovább folytatódjon és felzárkózzunk az EU országok átlagához ennek a csomagolóanyagnak a gyűjtésében és újrahasznosításában is.

A „Belevaló Dobozok" figyelemfelkeltő akció keretében reggel 8-től este 6-ig, Budapest 22 előre kijelölt szelektív gyűjtőszigetén, a környezetvédelmi egyesülés aktivistái apró ajándékokkal jutalmazták mindazokat, akik italos kartondobozokat hoztak a helyszínre. Magyarország figyelemre méltó fejlődést produkált az elmúlt 4 évben az italos kartondoboz gyűjtés terén. Tavaly (2008-ban), a 2004-során begyűjtött italos kartondoboz mennyiség ötszörösét, azaz 1.350 tonna dobozt gyűjtött szelektíven a lakosság, amely mennyiség újrahasznosításával több, mint 8.458 fát mentettünk meg a kivágástól.

A legtöbb kérdés a helyszíneken a helyes gyűjtésmódról és a dobozok további sorsáról érkezett. Előbbinél két aranyszabályt kell figyelembe venni: egyik, hogy Budapesten a papír (kék), vidéken a műanyag (sárga) gyűjtőkben gyűjtik az italos karton dobozokat, a másik, hogy mindig tapossuk laposra a dobozokat! – véli az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés. A Budapesten visszagyűjtött tejes és üdítős italos kartondobozokat az FKF Zrt. gyűjtőkocsijai a FE-Group Zrt. Jászberényi úti telephelyére szállítják, ahol válogatják és bálázzák azokat, majd pedig papírgyárakba küldik őket újrahasznosítás céljából. Így lesz a hulladékból cipős doboz, kéztörlő, vagy újrapapír jegyzettömb.