Minden fiatalkorú bűnöző 52 milliójába kerül az államnak

2012. augusztus 24. péntek - 10:33 / klímablog
  •    

A társadalmi problémák megelőzése, mielőtt azok károkat és pluszköltségeket rónának az államkincstárra aligha prioritás az eladósodott nyugati országokban, ahol a költségvetési deficit és az államadósság fizetése "élvez" előnyt. Angliában kiszámolták pontosan mekkora anyagi előnnyel járna a befektetés a társadalom problematikus rétegeibe.

Ha 30 milliárd fontot (azaz 10 552 milliárd forintot) fektetnének az angol egészségügybe, az antiszociális gyerekek felkarolásába, a mentális betegségekkel küszködő felnőttek segítésébe és a diszfunkcionális családok felemelésébe, az állam mintegy 100 milliárd fontnyi későbbi veszteségtől szabadulna meg, amit e személyek munkaképtelensége miatt kieső adóbevétel, valamint a bűncselekményeik kezelésének költsége okoz a nemzetgazdaságnak.

A társadalmi problémák beárazása

A kalkuláció különösen a 2011 nyarán Londonban történt utcai zavargások és huliganizmus fényében tűnnek fontos megállapításnak.A New Philantrophy Capital kutatása egyedülálló a maga nemében: a társadalmi problémák beárazása úttörő vállalkozás, ilyen beható összesítésre még a számok iránti megszállottságáról híres Egyesült Államok sem vetemedett eddig.

A jelentés a 30 legköltségesebb társadalmi problémát vette számba. A rossz magaviseletű gyerekek például 51 milliárd fontba kerülnek a kormánynak a szigetországban, a gyenge egészség miatt munkaképtelen emberek 45 milliárdot visznek el az államkasszából, a problémás családok kezelése 12 milliárdot emészt fel.

Angliában legalább 1,3 millió gyerek küszködik viselkedési zavarokkal és beilleszkedési problémákkal. A vásott kölykök fejenként 148 000 font (52 millió forint) költséget jelentenek az államnak – és  mindezt azelőtt, hogy betöltenék 16. életévüket! A későbbi bűncselekmények állami költségvonzatai nem szerepelnek a kalkulációban. Csak a szociális munkás munkaóráinak bére és a terápia ára 32 000 fontba kerül, ismertette a jelentést a Financial Times.

Londoni parlamenti képviselők kiemelték, a fiatalok támogató alapítványok hathatós eszközök lehetnének abban, hogy eltereljék őket a bűnözéstől, ami egyben a bűncselekmények potenciális áldozatainak életére is sorsfordító hatással lenne.